fare thee well

fare thee well

Oddaja
Stolp pesmi
5. 10. 2016 - 22.00

1. CD, 1 (oni) BEGIN THE BEGIN REM 3.47

CD outlaws, 1 (on) OUTLAWS bill frisell 4.19

Begin The Begin, pesem skupine REM, ki nas uvaja v njihov album Lifes Rich Pageant, objavljen jeseni 1986. leta. To je bila tudi nasploh prva pesem skupine REM, ki sem jo slišal, ko sem maja 1987 kupil omenjeni album. Ostala je ena meni najljubših pesmi REM. Pesem je dala tudi naslov eni od nadaljevank Grey's Anatomy, pri kateri so bili vsi posamezni deli naslovljeni po bolj ali manj znanih pesmih iz pop kulture. Po eni od razlag je Michael Stipe, ki je napisal pesem, imel v mislih tudi pesem Begin The Beguine Colea Porterja. Naslov tiste pesmi je bil nekaj kot »Začnimo plesati«, saj je bil beguine izraz za ples, podoben foxtrotu. Tale izvedba je bila z nastopa REM v Atenah 1992. leta.

To je nasploh zadnja posebna oddaja Moč pesmi o nadčasnih pesmih iz Amerike in okolice v okviru prav tako iztekajoče se redne tedenske oddaje Izven zakona.

Begin The Begin ali Začnimo znova, je primerna za začetek zadnje oddaje Moč pesmi iz vrste razlogov. Najprej, ker je izvrstna, da ne rečem nadčasna pesem. Nato, ker z njo zaokrožam tudi odnos do zasedbe REM. No, ne čisto. Tu je še ena meni nadvse ljuba klasika REM, Everybody Hurt, tokrat v izredni, siloviti izvedbi z nastopa REM na festivalu v Glastonburyju leta 2003.

2. CD, 2 (oni) EVERYBODY HURTS REM 6.49

Oddaja Moč pesmi je, kot že naslov - ki ga je pomagal izbrati Captain Soul, torej Terens iz Nighttimea - pove, namenjena čaščenju Pesmi. Pesmi kot izrazne oblike, v kateri se v nedeljivo celoto prepletata beseda in napev. Naslov oddaje je kajpak oprt na odo pesmim, Tower of Song Leonarda Cohena. Avizo je v izvedbi Nicka Cavea, ki je – kot seveda že veste – v začetku septembra objavil novi album Skeleton Tree. Tower of Song so kajpak izvajali vsi živi, od Jesus & Mary Chain, preko Marthe Wainwright, do Toma Jonesa. Mi bomo sedaj to pesem poslušali v izvedbi Marianne Faithfull. Tower of Song.

3. CD, 3 (cohen) TOWER OF SONG marianne faithfull  4.35

Tower of Song v izvedbi Marianne Faithfull z njenega albuma Vagabond Ways iz 1999. leta. Mimogrede, pravkar je izšel koncertni album in DVD z naslovom No Exit s posnetki z nastopov Marianne Faithfull ob predstavljanju njenega zadnjega studijskega albuma Give My Love To London izpred dveh let. Pri tem je obeleževala pol stoletja delovanja na glasbenem prizorišču.

Veliki pokojni teksaški trubadur Townes van Zandt je prav tako spoštoval pesmi. Ena od njegovih pesmi ima pomenljiv naslov For the Sake of the Song, Zavoljo pesmi. Poslušajmo jo v izvedbi Laure Marling.

4. CD, 4 (vanzandt) FOR THE SAKE OF THE SONG laura marling 3.45

Zasedba Deer Tick na čelu z Johnom McCauleyem je na enem od svojih nastopov takole izvajala še eno nadčasno pesem, tokrat iz okolice ZDA, iz Velike Britanije, Dead Flowers Micka Jaggerja in Keitha Richardsa, torej The Rolling Stones. Dead Flowers.

5. CD, 5 (jagger,richards) DEAD FLOWERS deer tick 4.23

Irski ustvarjalec Van Morrison, ki smo ga poslušali pred dvema tednoma z izborom letos objavljenih vseh posnetkov z njegovih nastopov z zasedbo The Caledonia Soul Orchestra 1973. leta, s katerih je narejena klasična koncertna plošča It's Too Late To Stop Now, je konec septembra objavil novi studijski album Keep Me Singing. Z njega poslušajmo dve pesmi. Najprej uvodno Let It Rhyme.

6. CD, 6 (morrison) LET IT RHYME van morrison 3.54

Z novega albuma Keep Me Singing Vana Morrisona poslušajmo še eno pesem, Every Time I See a River.

7. CD, 7 (morrison) EVERY TIME I SEE A RIVER van morrison 4.43

V zadnjem času smo veliko poslušali stare koncertne posnetke Grateful Dead in nove, osvežene različice pretežno pesmi Jerryja Garcie in Roberta Hunterja v izvedbi zasedbe Dead & Company, v kateri je, ob Rhythm Devils, torej Billu Kreutzmannu in Mickeyu Hartu, še en preživeli iz Grateful Dead, drugi avtor, kitarist in pevec Bob Weir. Pravkar je objavil samostojni album Blue Mountain. Poslušajmo uvodno pesem Only a River.

8. CD, 8 (ritter) ONLY A RIVER  bob weir   5.28

Only a River, pesem, ki ji je besedilo napisal Josh Ritter, Bob Weir in Josh Kaufman sta sodelovala pri glasbi. Štiridesetletni Josh Ritter, ki dela z zasedbo The Royal City Band, je še en od ameriških piscev pesmi, ki bi se mu morali posvetiti v oddaji Izven zakona, a se nam je čas iztekel. Tudi naslednjo pesem z albuma Blue Mountain Boba Weira je napisal Josh Ritter, Cottonwood Lullaby.

9. CD, 9 (ritter) COTTONWOOD LULLABY bob weir 3.40

Album BlueMountain je navdahnila mladostna izkušnja Boba Weira, ko je delal na kmetiji v Wyomingu. Vemo, da je Bob Weir v repertoar Grateful Dead vnašal tako imenovane kavbojske pesmi. S plošče Blue Mountain poslušajmo še eno pesem, Lay My Lily Down.

10. CD, 10 (ritter) LAY MY LILY DOWN bob weir 3.57

Sredi septembra je novo ploščo z naslovom Unseen objavila še naveza The Handsome Family zakoncev Bretta in Rennie Sparks. Z nje nocoj poslušajmo le uvodno pesem Gold.

11. CD, 11 (oni) GOLD the handsome family 4.00

Še ena nadvse draga mi ameriška ustvarjalka, Iris DeMent, je lani objavila album The Trackless Woods, ki ga doslej v oddaji Izven zakona še nisem utegnil predstaviti. Na albumu Iris DeMent poje uglasbljene pesmi ruske modernistke Anne Akhmatove. Zdajle je skrajni čas, da z albuma poslušamo vsaj eno pesem, to je From an Airplane.

12. CD, 12 (ona,akhmatova) FROM AN AIRPLANE iris dement   2.45

Z Iris DeMent in z njeno pesmijo Our Town se bom Milko Poštrak tudi poslovil v nocojšnji, nasploh zadnji posebni oddaji Moč pesmi, ki so se doslej na vašem in našem Radiu Študent predvajale kot posebna oddaja, posvečena nadčasnim pesmim iz Amerike in okolice v okviru sredine večerne oddaje Izven zakona. Prav s to pesmijo zaključujem tudi zato, ker je to – podobno, kot pri REM, kar sem povedal v uvodu - prva pesem, ki sem jo slišal od nje. Takrat niti nisem vedel, čigava je. Bila je namreč zaključna pesem v zadnjem delu nanizanke Northern Exposure ali Severna obzorja. Po daljšem iskanju sem izbrskal ime Iris DeMent in seveda njene plošče, ki smo jih doslej vse že poslušali v oddaji Izven zakona. Za slovo od oddaje Moč pesmi bomo poslušali izvedbo pesmi Our Town, v kateri so Iris DeMent spremljali Emmylou Harris, Jerry Douglas, Molly Mason in Aly Bain. Our Town.

11. CD, 11 (ona) OUR TOWN  iris dement & emmylou harris   5.09

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

izvenialno, milko

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness