Trideset potovanj okoli sonca.

Trideset potovanj okoli sonca.

Oddaja
30 Trips Around The Sun
3. 8. 2016 - 22.00

1. CD, 1 (oni) CAUTION grateful dead 3.27

CD outlaws, 1 (on) OUTLAWS bill frisell 4.19

Caution, Do Not Stop On Tracks, zgodnji posnetek zasedbe, ki jo poznamo kot The Grateful Dead, takrat, 3. novembra 1965, ko so v studiu Golden State Records v San Franciscu v Kaliforniji posneli tole izvedbo, so se za krajši čas imenovali The Emergency Crew. Pred tem so bili Warlocks, a so se enako v tistem času imenovali tudi Lou Reed in njegovi, ki so potem postali The Velvet Underground. Seveda vse to že dobro vemo.

Kot že vrsto let v tem času, torej v avgustu, ko smo se v tej oddaji posvečali Jerryju Garciji, The Grateful Dead in njihovemu kulturnemu krogu, se bomo tudi tokrat. Kot veste, se oddaja Izven zakona počasi poslavlja. Rad bi se poslovil v slogu, zato bomo nocoj in v naslednjih štirih sredah v avgustu poslušali izbor z zbirke Thirty Trips Around The Sun, Trideset potovanj okoli sonca, ki je izšla lani ob petdesetletnici nastanka Grateful Dead. Zbirka vsebuje trideset celotnih posnetkov za vsako posamezno leto od 1966 do 1995 izbranih koncertov The Grateful Dead. Torej kakih osemdeset diskov s približno toliko urami glasbe, ob tem še vinilna mala plošča, na kateri je pravkar slišani posnetek izvedbe zgodnje pesmi Caution, na drugi strani pa nasploh zadnja koncertna izvedba mesec dni pred smrtjo Jerryja Garcie, 9. avgusta 1995, torej z nastopa na stadionu Soldier Field v Chicagu, 9. julija 1995. To je bila Box of Rain, ki jo bomo kajpak kot zadnjo slišali čez pet tednov.

Prvi koncert v zbirki 30 Trips Around The Sun je 3. julija 1966 v Fillmore Auditoriumu v San Franciscu. Med mnogimi tradicionalnimi napevi in priredbami so odigrali tudi še eno zgodnjo lastno pesem, Cream Puff War, za katero glasbo so prispevali vsi, besedilo pa je napisal Jerry Garcia.

2. CD, 2 (oni) CREAM PUFF WAR grateful dead 5.17

Mimogrede, v tistem zgodnjem obdobju sredi šestdesetih je bil za mnoge osrednja oseba Grateful Dead Ron Pigpen McKernan, ki je recimo napisal besedilo za v uvodu slišalo pesem Caution. Iz tistega časa – novembra 1965 - je še ena zgodnja pesem, Can't Come Down, za katero je besedilo napisal Jerry Garcia, ki pa je sedaj ne bomo imeli časa poslušati.

10. novembra 1967 so imeli Grateful Dead koncert v Shrine Auditoriumu v Los Angelesu, kjer so takole izvajali še eno lastno klasiko, That's It For The Other One.

3. CD, 3 (garcia) THAT'S IT FOR THE OTHER ONE grateful dead 12.11

That's It For The Other One, skladba Jerryja Garcie, v izvedbi The Grateful Dead novembra 1967. Takrat so se stvari odvijale z bliskovito naglico. Jerryju Garciji, Ronu Pigpenu McKernanu, Bobu Weiru, Philu Leshu in Billu Kreutzmanu se je pridružil Mickey Hart, ki smo ga že slišali tudi v tej izvedbi in ga bomo tudi v naslednji, prototipski izvedbi Dark Star z nastopa v Greek Theatru v Berkleyu, 20. oktobra 1968.  

4. CD, 4 (oni) DARK STAR  grateful dead  10.25

Besedilo za klasiko Dark Star je, kot seveda vemo, napisal stari prijatelj Jerryja Garcie, Robert Hunter, ki je začel z Grateful Dead sodelovati 1967. leta.

Seveda ste se - glede na to, da vemo, da je v minulih desetletjih izšla množica koncertnih posnetkov Grateful Dead, od nizov From The Vault, preko Dick's Picks, Dave's Picks, Road Trips, do boksa z vsemi posnetki iz niza nastopov v dvorani Fillmore spomladi 1969, celotne zbirke Europe 72, do maja in junija 1977, marčevih nastopov 1990 in ostalih vrhuncev - upravičeno vprašali, kje so našli še teh trideset izbranih posnetkov. Ali ni bilo že vse objavljeno? No, vemo, da ni bil objavljen, vsaj uradno še ne, tisti nastop v Cornellu 8. maja 1977, in še kaj. Nekateri so pričakovali, da bo objavljen v tej zbirki, a za enkrat ga še ni na obzorju. Prav tako ste se lahko vprašali, kateri posnetek koncerta bodo izbrali za 1969. leto, če že imamo The Complete Fillmore West 1969. Uredniki so izbrali nastop, ki je predhodil tistemu februarsko marčevskemu nizu, iz katerega so pobrani tudi posnetki za koncertni album Live/Dead. To je nastop 22. februarja 1969 v dvorani The Dream Bowl v Valleju v Kaliforniji. Tam je bil zraven tudi pianist Tom Constanten, ki je bil z njimi od novembra 1968 do januarja 1970. Repertoar na koncertu je tisti, ki ga poznamo z omenjene Live/Dead, mi pa zdaj poslušajmo tole izvedbo skladbe The Eleven.

5. CD, 5 (oni) THE ELEVEN grateful dead  16.02

Zbirka 30 Trips Around The Sun je izvrstna tudi zato, ker lahko lepo sledimo razvoju Grateful Dead iz leta v leto. V drugi polovici šestdesetih so se iz folk jug skupine preko reprezentativnega primerka psihedelije intenzivno razvili v samosvojo zasedbo, ki je 1969. leta dosegla enega prvih vrhuncev. Nato je sledil naslednji premik s studijskima ploščama Workingman's Dead in American Beauty, kjer sta se vse bolj izpostavljala ustvarjalni par Jerry Garcia in Robert Hunter. Toma Constantna že ni bilo več zraven. Ron Pigpen McKernan je sicer na nastopih še imel pomembno vlogo, vse tja do evropske turneje 1972. leta. A prvo obdobje Grateful Dead se je iztekalo. Tudi naša nocojšnja oddaja Izven zakona, prva od petih ob avgustovskih sredinih večerih posvečena poslavljanju od Grateful Dead. Poslušajmo tole izvedbo pesmi Garcije in Hunterja, Candyman, sicer z albuma American Beauty, z nastopa 15. aprila 1970 v dvorani Winterland v San Franciscu.

6. CD, 6 (garcia,hunter) CANDYMAN  grateful dead  5.31 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness