Jazz Cerkno 2017, prvi dan (četrtek)

Audio file

Včeraj se je v Cerknem začel že 22. jazz festival. Tridnevni dogodek, ki v Cerkno že tradicionalno privabi jazz entuziaste in poznavalce, se v tokratni ediciji ponaša z razgibanim in kvalitetnim programom, na prvi pogled morda celo najboljšim v zadnjih letih. Kar devet od desetih koncertov je tako ali drugače v Sloveniji premiernih, otvoritveni koncert Big Banda RTV Slovenija pa je bil celo koncipiran in izveden prav za to priložnost.

Majhen trg za župnijsko cerkvijo sv. Ane, prijetno ugnezden med cerkljanski dom upokojencev ter jazz bar Gabrijel, je zopet dobil šotorsko preobleko, znotraj le-te pa obiskovalce čaka gala oder, ozaljšan z vrhunskim ozvočenjem ter obilno, vendar ne kičasto osvetljavo.

Kot že rečeno, je otvoritveni koncert festivala pripadel Big Bandu RTV Slovenija pod vodstvom dirigenta Lenarta Krečiča, izvajali pa so skladbe dveh gostov, saksofonista Jake Kopača in bobnarja Reinholda Schmölzerja. Jako Kopača poslušalci Radia Študent nedvomno poznate, saj je skladba Thunder, ki jo je moč najti na lanskoletni plošči Present Thoughts z NY kvartetom, večkrat zvenela po frekvenci 89,3 MHz. Kopač je za včerajšnji koncert napisal več skladb, za big band jih je aranžiral Schmölzer, ob tem pa dodal še nekaj jazzovskih priredb znanih skladb, med drugim You and Whose Army? zasedbe Radiohead.

*** posnetek izjave Jake Kopača

 

Naslednji koncert na sporedu je bil kvartet pod taktirko Sama Šalamona. Zopet je šlo za ekskluzivo, saj je bil včerajšnji špil edini koncert zasedbe v Sloveniji. Šalamon je v kvartet združil saksofonista in klarinetista Achilleja Succija, kontrabasista Pascala Niggenkemperja ter bobnarja Christiana Lillingerja. Zasedba je izpolnila pričakovanja po bolj agresivnem in napetem zvoku, kar gre pripisati predvsem Lillingerju na bobnih, ki se ga še iz tria Hyperactive Kid drži sloves žvali. Njegovo pogosto spastično, a udarno in doživeto bobnanje sta enako silovito podpirala Niggenkemper, ki se je na basu poslužil različnih razširjenih tehnik, od DIY avtomatskega ubiralca strun do zatikanja zvenečih skled med strune, ter Šalamon s praktično metalskim shreddanjem po kitari, Succi pa je z bolj klasičnim zvokom saksofona in klarineta zvok držal v bolj ustaljenih jazz tirnicah.

*** posnetek pogovora s Samom Šalamonom 

 

Zadnji koncert večera je pripadel legendi etiopskega jazza – s triom je Cerkno obiskal Hailu Mergia. Nekdanji klaviaturist zasedb Walias band in Dahlak band je v sedemdesetih po ameriški turneji ostal v obljubljeni deželi ter kar za dvaindvajset let opustil glasbeno kariero. Od leta 2013 zopet koncertira po turnejah, trenutno pa potuje s triom, v katerem sta se mu pridružila Alemseged Kebede na bas kitari in Kenneth Joseph na bobnih.

*** posnetek pogovora s Hailujem Mergio

 

Institucije
Kraj dogajanja

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.