MYKKI BLANCO: Betty Rubble: The Initiation EP

Recenzija izdelka
11. 6. 2013 - 9.15

UNO, 2013

 

"Hell is chilly, motherfucker."

 

Hja, evo. Mykki Blanco. Afro-Američan, "queer" reper – transseksualec Michael Quattlebaum Jr. ... ona. Mykki Blanco. Rap, ki v tipični fluktuaciji osebnosti sprevrača spolne vloge, ni nič novega. V zadnjih letih smo lahko slišali kar nekaj z različnih koncev tako nahajpanih, kot tudi pre-analiziranih posameznikov, ki izvršujejo tipično blodnjavo narativno formo repa, da bi skoznjo subvertirali vse od svojih marginaliziranih družbenih vlog, jezika kot orodja manifestacije zakritih simbolnih struktur ega in političnega, kot tudi same kulturne dediščine te specifične muzike. 

In vendar je Mykki Blanco tukaj nekaj novega in drugačnega. Pri nobenem teh nahajpanih posameznikov namreč še nismo slišali tako močne glasbene plati, ki se ne bi zapletla v pasti hiper-produktivnosti in povezanih - danes tako pogostih šablonskih struktur, pri nikomer še nismo slišali tako reflektirane glasbene identitete, da bi ji lahko rekli zares aktualna po zvočni celoti in to skozi sledljiv razvoj specifičnega stila besedičenja.

Komad The Initiation je sproduciral Sinden, ustaljen med Anglijo in LA-jem. Ta komad v svoji skrajnosti najbolje prikaže moč produkcije. Mykki se je obkrožila z zelo močnim izborom podtalnih producentov med hip-hopom in plesno elektroniko, in si zagotovila glasbeno okolje skozi katerega lahko vzporedno razvija svoj patos, ta del reperskega generičnega orodja, ki je pravzaprav popolnoma glasbeni element in presega pisan jezik, tukaj pa v hiper-aktualnih rezih dosega mejnost same muzike, ki zares ni daleč od vrhuncev denimo Zombyjevih produkcij.

Tisto kar pa besedilno najbolj bije iz multi-personality narative dive Mykki Blanco je njena dvakrat negirana apologetskost, njeno kvazi-patetično predočenje svoje agende in svoje poti z uspehi in hajpom vred. In v bistvu gre za zelo ženstven čustveni vrtiljak, ki skozi očitno masko mačističnega brezobzirnega poziranja riše sliko močnejšega "community" in osebnega zavedanja, pač skozi nujno blodnjo odsotnosti družbeno konstruirane identitete.

 

Mykki Blanco - The Initiation
Mykki Blanco - Feeling Special
Leto izdaje: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

aktualno politične oznake ... jao jao

sem odstranil,
so pa te oznake najbolj v funkciji orodja iskanja, ni šlo za nikakršno izjavo..

hudo!

a si ti res ze kdaj tok dost bil da si tudi celo hotu bolj kot?

Tvoj fan :)

A je Mykki ona al on al ona in on hkrati?

nisem še uspel (pa tudi ne zelo iskal) zaznati v katero transgender kategorijo (če sploh kakšno) sama sebe umešča Mykki. Vsekakor pa potencialna TRANS kategorija ali odsotnost te v veliki meri razveljavlja ravno vprašanje, ki ga zastavljaš... pa brez zamere ;) a ne

menda je včasih bla ona, zdej je pa on.

ampak a je res pomembno? muska je huda in tle gender nebi smel met nikakršne vloge.

Po večkratnih poslušanjih it hit me... But I'm gonna save it, I have to start collecting witticisms for when the Kanye album drops :)

bolnca, hudo je.

men se pa zdi dokaj slabo tole. in beati in rapi so slabi. ce pa ze gremo na debato o ballroom sceni, pa priporocam prej kaksen mike q intervju kot ta zmazek

I'm soooo beyond caring ali je kakšen rap ali beat "dober". Tale Blanco je fucking Big L napram Lil B, Lil B pa je zame ena zelo redkih svetlih točk znotraj hip hopa. Bom pa čekiral omenjene zadeve.

ce so ti lil bjevi rapi slabsi od mykkinih, potem bom raje preskocil nadaljnjo debato ... :) just opinions, man. in men je tole pac wack

Whoah whoah whoah... whoah. Da ne bo kdo rekel, da sem karkoli govoril čez Based God :) Lil B je genij, a kar se tiče duhovito sestavljenih trojnih entendrev in asonance z obskurnimi besedami, z drugimi besedami "skills", pač nima za burek. "Soul Calibur" se ne rima z "bro", niti pod razno, niti po galonu sirupa... And that's why we love him!

khkhm dino, dej povej več, me znima zlo, gremo to bolj izdebatirat, ker sem tud sam ful presenečen nad odzivom, sam ne bi pa debatiral o ballroom sceni, ker ma s tem, kar sem sam zgoraj menil o blancu pomoje ravno tolk skupnega kot mata skupnega blanco in lil b.. zelo malo ali nekaj po nepotrebnem prisiljenega.. moram pa vseen rečt, da če vztrjaš pri samoumevni in splošni bistveno močnejši kvaliteti lil bjevih bitov, pol bomo res težko kšno rekl, ker se nikakor ne morem strinjat s tem..
verjamem pa da se da mykki zdissat tko čist tehnično z vidika rap kritike in da se men o tem niti sanja ne.. me pa tolk bolj zanima, vsaj ob tej plošči - ker že precej časa srečujem blanco sem in tja po netu enkrat bolj drugič manj navdušen nad nekim komadom - ampak glede na povsem jasne parametre, ki si jih zastavi - se mi ta ep zdi zelo močan in kompleten..

ups, vidm da sem mim usekal glede lil bjevih bitov - repov.. tle se pa kr bockajte, js se bom le kej naučil..

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness