Mac DeMarco: Live & Acoustic, Vol. 1

Mac DeMarco: Live & Acoustic, Vol. 1

Recenzija izdelka
23. 11. 2013 - 23.59

Captured Tracks, 2013

 

Kanadčan Mac DeMarco je spomladi v Kinu Šiška poskrbel za enega izmed najbolj živahnih in razigranih koncertov v zadnjem času. Pristna kemija med njim in njegovimi soigralci se je prenesla tudi na publiko in v kombinaciji z malce bolj intenzivno interpretacijo pesmi je njegova glasba izpadla precej bolj performativno kot na plošči. Po drugi strani je jasno, da so skeleti njegovih pesmi dovolj močni in da ima Mac dovolj karizme tudi za solistične nastope. To dokazuje posnetek, ki ga bomo poslušali danes. Posnet je bil na DeMarcovem akustičnem nastopu ob splavitvi 87. številke publikacije The Fader, v omejeni nakladi pa ga je na kaseti izdala odlična založba Captured Tracks.

Na kaseti je sedem pesmi, med katerimi slišimo še kopico tipično demarcovskih dovtipov, ki se gibljejo nekje med prisrčnim in vulgarnim. Tistega dne je Mac odigral tri komade s svoje najbolj znane izdaje, tri starejše pesmi in eno novo. Izbira pesmi s plošče 2 je logična, a ne nujno pričakovana. Cooking Up Something Good, Annie in Still Together so pač komadi, ki najbolj ustrezajo akustični izvedbi, vseeno pa ne bi imeli nič proti, če bi slišali Freaking Out The Neighborhood, Ode To Viceroy ali My Kind Of Woman, ki so tri najboljše pesmi z dvojke. 

Vseeno je zelo prijetno slišati omenjene pesmi v novi preobleki. Cooking Up Something Good se iz navidezno šaljive karikature prelevi v sebi zvesto izpoved, v Annie in Still Together pa Mac pokaže, da je v bistvu precej vešč vokalist, ki lahko v svoje pesmi brez pretiranega truda vbrizga otipljiv značaj. Nova pesem Let My Baby Stay ne izstopa iz povprečja, gre namreč za počasno, skorajda croonersko balado, ki nakazuje, da se DeMarco ne pomika v drastično drugačne glasbene smeri. Med starejšimi komadi izstopa Only You, ki je prelepa skladba o trganju vezi s preteklostjo. Prvič jo je Mac DeMarco pod imenom Makeout Videotape posnel leta 2011, a ima tisti posnetek precej slabšo kvaliteto zvoka.

Pričujočemu posnetku se torej splača prisluhniti že zaradi pesmi Only You, hkrati pa služi tudi kot dober vpogled v nekatere DeMarcove kvalitete, ki jih do sedaj nismo opazili. Vsekakor gre za solidno popotnico do njegove naslednje plošče, ki jo verjetno lahko pričakujemo v prihodnjem letu.

 

Leto izdaje: 
Avtorji: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.