THE THING & THURSTON MOORE: Live

Recenzija izdelka
11. 2. 2015 - 23.00

The Thing / Trost, 2014

 

V tokratnem RŠ Koncertu se za čas oddaje selimo v London, natančneje v prostore Cafe Oto, kjer so skoraj točno dve leti nazaj zaživeli posnetki kolaboracije free-jazzovske zasedbe The Thing in razvpitega ustanovitelja skupine Sonic Youth, Thurstona Moora. Decembra lani so bili dotični posnetki tudi izdani pri The Thing Records, na albumu s preprostim naslovom Live.

Da naveza med the Thing in Thurstonom Moorom ni neka nova tvorba, naj sprva preglejmo njeno zdaj že dolgoletno ozadje, saj prvi pogled na skupino mešanice improviziranega jazza in punka ter bolj medijsko izpostavljeno Moorovo glasbo ne kaže teh skupin ravno v skupni luči. Naj začnemo s tem, da je bilo obema na Radiu Študent posvečeno že precej pozornosti. O švedsko-norveški zasedbi The Thing smo nazadnje pisali ob njihovi zadnji plati Boot! iz leta 2013 ter ob sodelovanju s švedsko soul vokalistko Neneh Cherry s katero so nastopili tudi v Križankah leto poprej. O delu Thurstona Moora pa smo v zadnjem času izpostavljali njegovo samostojno ustvarjanje in njegov zadnji album The Best Day od novejših stvaritev pa omenimo še istoimenski prvenec skupine Chelsea Light Moving.

A za dogodek sodelovanja teh dveh glasbenih akterjev je potrebno pogledati globlje v njihove lastne glasbene prakse. Mats Gustafsson, saksofonist skupine The Thing in prav tako Fire! Orchestra, je imel priložnost sodelovati s Sonic Youth že leta 2005, ko so skupaj z japonskim noiserjem Merzbowom nastopili na danskem Roskilde festivalu. Prav tako je ena izmed preteklih kolaboracij The Thing vsebovala še enega člana Sonic Youth, Jima O'Rourka. Že leta 1996 je Gustafsson z njim sodeloval, leta 2010 so v Tokiu posneli koncert in ga kasneje izdali kot album z naslovom Shinjuku Growl.

Na drugi strani Thurston Moore članom the Thing ni tujec. Če se zgolj vrnemo v zgodnja dvatisoča, ko so Thurston Moore in prej omenjena Jim O'Rourke in Mats Gustafsson, sodelovali v skupini Diskaholics Anonymous Trio. Snemali so večinoma lastne koncertne mešanice free jazza in noise glasbe, ki so jih kasneje izdali v treh albumskih izdajah. Avgusta 2005 pa so v Oslu na Øyafestivalnu nastopili že tudi skupaj na odru.

Iz tega dolgega uvoda lahko torej razberemo široko prepletenost članov teh dveh skupin. Tako tudi samo sodelovanje ni veliko presenečenje, vseeno pa je zanimanja vredno.

Album Live je sestavljen iz dveh skladb, ki se raztezata čez dobre pol ure in prikazujeta usklajenost obeh akterjev v free-jazzovskem žanru. V prvem komadu, Blinded by Thought, so zanimivi notranji prehodi samega komada. Po začetnem prskajoče-abstraktnem uvodu se potopijo v kaotično prepletanje inštrumentov, ki pa se sčasoma umirijo. V drugi polovici komada igrata zgolj bobnar Paal Nilssen-Love in Moore, ki se igrata z izmenjavanjem. Drugi komad, Awakened by You, pa se za razliko od prvega celoten čas stopnjuje. Tako smo lahko na začetku priča počasnejšemu uvodu, ki se mu po šestih minutah pridružijo razburkani bobni, ki komad sčasoma popeljejo v jazz rock, kakršnega smo vajeni sploh pri zasedbi The Thing, medtem ko se Moore posveča barvanju komada s kitarskim noisom. Sam komad pa Moore konča s tako smešno razčlembo klasičnega bluesovskega riffa, da izpade še malo bolj absurdno.

Na albumu se očitno opazi, da glasbeniki ne delujejo prvič skupaj. Moore ne izpade ravno kot eden izmed jazzovskih punkerjev, a mu večino časa svoj kitarski noise uspeva spraviti mimo Gustafssonovega saksofona v dopolnjujočo celoto. V bandu s tako udarno energijo kot jo imajo The Thing, je to svojevrsten dosežek, četudi gre za odmevnega glasbenika.

Tudi v nadaljevanju poti obeh glasbenih akterjev si lahko nadejamo uspešnih projektov. Medtem ko se The Thing od leta 2013 s svojo neodvisno založbo, pa se Thurston Moore že pripravlja na spomladansko turnejo po Evropi, kjer se bo 1. junija oglasil tudi v Ljubljani.

 

Leto izdaje: 
Institucije: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

jako mi prija ta energija, ta energija, ta energija, ja ja

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness