Ater Era + Grimoir @ Mostovna

Ater Era + Grimoir @ Mostovna

Recenzija dogodka
16. 6. 2013 - 16.15

Nad Mostovno se bodo ponovno razgrnile zle sile domače metal scene.

V petek zvečer se je v Novogoriški Mostovni zgodil promocijski koncert nove plošče istrske zasedbe Ater Era. Poleg njih so nastopili še Grimoir, prav tako iz Slovenske Istre.

Koncert so začeli Grimoir, ki so se na odre vrnili po dobrem letu premora. Bend, ki je nastal iz pepela bendov Torka in Skorbut, predstavlja enega boljših black metal bendov v naši deželi. Njihov nastop je deloval suvereno kljub njihovi daljši odsotnosti s scene. Bend je na vseh nivojih tehnično zelo podkovan in tudi njihov zvok je bil na nivoju, saj so vsi inštrumenti imeli prostor v zvočni sliki. Grimoir igrajo progresiven black metal, ki na momente kaže tudi nianse švedskega melodičnega death metala. Še vedno gre za klasičen black metal, ki pa je poln raznolikih prijemov in fines, zaradi česar bend skorajda nikoli ne pade v monotonost ali kakšno mantrično ponavljanje. Intenzivnost njihovega nastopa se je ohranjala skozi celoten  set. Izjemno bobnanje, ki je bilo polno trikov in detajlov, je večkrat klicalo po pozornosti ter postavilo v ospredje spretnost bobnarja. Na trenutke je bila ta intenzivnost vendarle preveč in pogrešalo se je bolj enostavne in drveče dele, v katerih bi si lahko oddahnili. Sicer je bend v drugi polovici nastopa imel nekaj takšnih trenutkov, ki so delovali odlično, saj imajo Grimoir – kot že omenjeno - odličen posluh za melodične rife.

Grimoir napovedujejo novi album, ki je že posnet in v postopku postprodukcije. Po tem, kar smo slišali, je očitno, da bo to eden izmet biserov domače podzemne scene.

Kot smo omenili na začetku, se je ta koncert zgodil z namenom predstavitve nove plošče zasedbe Ater Era, Beneath Inanimate Grime. Recenzijo te vrhunske plate si lahko preberete na spletni strani Radia Študent.

Ater Era so začeli nastop s prvim komadom iz plate Death of the Bell Ringer. Tudi njihova zvočna slika je bila popolna in kljub temu, da imajo le eno kitaro, so bili kos Grimoir. Bend se je v preteklosti večkrat spopadal z zvokom, ki jim ni bil pisan na kožo in so zgubljali na moči svojega nastopa, ampak tokrat je bilo popolnoma drugače. Skozi celoten koncert so ustvarili odlično atmosfero in res dosegli vsa pričakovanja, saj so komadi zveneli skoraj tako kot na plati, le da so bili bolj surovi. Bistvena razlika med njimi in Grimoir je ta, da Ater Era korajžno potujejo izven black metal žanra. Tako so v njihovih komadih prisotni elementi post-rocka, sludgea, pojavljajo pa se tudi momenti eksperimenta. Poslušalca bistveno lažje prevzemajo hipnotični rifi in atmosfera, ki jo ustvari kitara, kot je to bilo pri recimo Grimoir. Res pa je tudi, da gre tukaj za dva popolnoma drugačna koncepta black metala. 

Vrhunci nastopa Ater Ere so bili definitivno hitri blast beat deli z izvirnimi kitarskimi rifi, pa tudi počasni sludge deli so delovali odlično, saj so bili res masivni in rušilni. To je bil verjetno eden izmed njihovih boljših nastopov. Definitivno pa bi si zaslužili večjo pozornost, kot so je bili deležni, saj je bil obisk dokaj ubog. Vso pozornost domače podzemne scene si zasluži tudi njihova plata, saj gre nedvomno za enega boljših metal izdelkov letos.

 

Ater Era @ Ch.0
Grimoir @ MKSMC
Avtorji: 
Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness