Dying Fetus in prijatelji v Celovcu

Dying Fetus in prijatelji v Celovcu

Recenzija dogodka
27. 8. 2018 - 14.30

Stereo, Celovec, Avstrija, 22. 8. 2018

 

Ob poplavi poletnih festivalov je dobro tudi to, kako se včasih kakšni bendi med potjo z enega na drugo masivno glasbeno srečanje ustavijo tudi v kakšnem klubu. Tam si jih lahko ogledate v intimnem vzdušju, kjer si izkušnjo z vami deli maksimalno 200 in ne minimalno 2000 ljudi. Takšno izkušnjo smo doživeli v četrtek 22. avgusta v Celovcu. Tam so se namreč dobili trije ameriški bendi – brutalni death metalci Dying Fetus, toksični thrash metalci Toxic Holocaust in blasfemični death black metalci Goatwhore. Glasbeni dogodek se je zgodil v klubu Stereo, nedaleč od sedeža Mohorjeve družbe.

Predstavljajte si zelo miren in lep predel mesta Celovec sredi poletnega tedna. Dan je precej lep, malo je ljudi, prav tako je očitno, da promet tukaj ni najbolj gost. V bližini supermarketa se zbira živelj v črnih majicah, ki žuli sendviče in pivo, tu pa tam vmes kakšen turist, blizu je stavba Mohorjeve družbe, legendarne krščanarske založbe, če smo malo pohujšljivi in površni. A efekt je dosežen. Provincialni mir bo kmalu začutil prisotnost metalskega hrupa, saj bodo v zgodnjih večernih urah klub Stereo razturili kar trije metal bendi. Stereo je sicer res fajn klub – ni prevelik, je klimatiziran, kar je v času težkih sopar in vročin letošnjega avgusta samo plus, ravno dovolj visok in širok je, da imajo obiskovalci občutek, kot da so na privat zabavi, oder je nizek, a zelo pregleden. Nasproti odra je šank, nekaj barskih mizic, na katerih slonijo obiskovalci predvsem iz Avstrije, a tudi nekaj Slovencev je videti. In v ta idiličen pastiš udarijo Goatwhore.

Kvartet iz New Orleansa je svojo evropsko turnejo otvoril na festivalu Metaldays, se takoj zatem ustavil v Zagrebu, tukajšnji recenzent pa jih je obakrat zgrešil. Na srečo pravijo, da gre v tretje rado. In šlo je. Videli smo res zgolj 30 minut apokaliptičnega napada benda, ki ga vodita nekdanji vokalist legendarne grind zasedbe Soilent Green ter kitarist kultnih sludgerjev Acid Bath, Ben Falgoust in Sammy Duet, a tudi pol urce je dovolj za hite a la Alchemy Of The Black Sun Cult, pomešane z novimi komadi z aktualnega albuma Vengeance Ascending ter zaključkom s speed metalsko obarvano bogokletnostjo komada Fucked By Satan. Ljudi ni bilo preveč, koncert se je začel natanko ob 19.00 in tudi to je pripomoglo k res intimnem vzdušju, ki je spominjalo na fešto na kakem privat žuru. Bend je dal vse od sebe, pozitivno presenečenje ob res odličnem zvoku in super setlisti pa je bila tudi energičnost publike, ki jim Goatwhore niso dali dihati od prvega do zadnjega krika. Potem pa so oder prevzeli Toxic Holocaust, ki pa so že igrali pred polnim klubom.

Poln klub seveda pomeni največ 200 ljudi, ki so navdušeno požirali direkten, primitiven in udaren thrash metal, kakršnega izvaja portlandski trio Toxic Holocaust, ki ga vodi basist/vokalist Joel Grind. Ostri riffi, predvsem zelo hitri ritmi, generične solaže in umazan vokal so čari, ki pripeljejo tako poslušalce Slayer kot tudi Motörhead, Venom, Bathory in Zeke. Toxic Holocaust res niso nič posebnega, kar se glasbe tiče, so pa v svoji primitivnosti samozavestni, ubijalski in učinkoviti. Naj pojejo o damah dvomljivega slovesa, kot je s komadom Bitch, o apokaliptični distopiji v komadu Lord Of The Wasteland ali pa podajajo kritiko v obliki legendarnega hita Nuke The Cross, Toxic Holocaust posel opravijo z odliko. Tudi v Celovcu ni bilo nič slabše – Joel in ekipa so v 35 minutah dali vse od sebe in folk jim je jedel iz rok. Pa so to Avstrijci, ki so znani bolj po tem, da koncerte spremljajo hladno in stoično. Čast vsem – tako bendu kot publiki!

A prava norišnica se je seveda začela s triom iz Marylanda v ZDA, Dying Fetus. V namen promocije predvsem najnovejšega albuma Wrong One To Fuck With, ki je izšel v lanskem letu pri založbi Relapse, se vsaj glede seznama komadov niso preveč oddaljili od tistega, kar smo videli oktobra lani v Orto Baru, a je intimno vzdušje kluba, katerega oder ni visok niti 50 centimetrov, pripomoglo k popolnoma novi izkušnji. Bend je namreč takoj dosegel popolno norišnico in v naslednji dobri uri Stereo ni miroval. Kdor je Dying Fetus že videl v živo, ve, da gre za trio, katerega death metalski izraz ni vprašljiv ne tematsko ne izvedbeno – bend svoj set odpiči skoraj perfektno. Edina težava je vedno dominantno zoprna prevlada zvoka bas bobnov, ki požre tako mastne riffe kot dvojni vokalni napad in odlične pasaže bas kitare. Uf! A če to odmislimo, so Dying Fetus kot vedno postregli z odličnim nastopom, pripadniki in pripadnice publike pa so dali od sebe še toliko več. Še enkrat poudarjamo – takega norenja v Avstriji v navadnem klubu sredi tedna ne boste videli pogosto, če sploh.

Celoten koncert je dal vtis privatne žurke, na kateri je publika hengala skupaj z bendi pred, med in po koncertih. Zabava se je nadaljevala pozno v noč, kljub temu, da so vsi trije bendi naslednji dan nastopali na festivalu Kaltenbach nekje med Gradcem in Dunajem. Cenjeno poslušalstvo pa pozivamo, naj se v četrtek, 30. avgusta, odpravijo v Stereo, kjer bodo v intimnem vzdušju priča še nastopu ubijalskih thrasherjev Warbringer in legendarnih Sepultura

 

Dying Fetus - Fixated on Devastation (live Klagenfurt 2018)

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness