Escarnium, Hacavitz, Bestial Vomit

Recenzija dogodka
15. 9. 2017 - 14.30

Kontejner, Postojna, 13. 9. 2017

 

V sredo se je v Postojni zgodil vrhunski metal koncert. Nastopali so italijanski Bestial Vomit, z drugega konca oceana pa so prišli Hacavitz iz Mehike in brazilski Escarnium. Koncert pa se ni zgodil v mladinskem centru ali na kakšnem podobnem koncertnem prizorišču. Zgodil se je v kontejnerju v industrijski coni Otok, ki ga je zasedla postojnska mladina.

Koncert se je začel razmeroma zgodaj, ker se je zadeva morala zaključiti ob desetih. Navdihujoče je videti, kako se lahko mladina organizira in skoraj iz nič naredi magičen prostor, ki na trenutke deluje utopično. Govorimo o popolnoma ilegalni zadevi, brez financiranja in podpore mesta ali države. Vse deluje po DIY principih oziroma na bazi prostovoljstva. Kljub temu, da je Postojna z okolico dobro podkovana s samoniklimi prizorišči, je očitno potrebovala še eno.

Vrnimo se k dejanski recenziji koncerta, ki se je zgodil predvčerajšnjim. Prvi so nastopili Italijani Bestial Vomit, ki so že večkrat igrali na naših odrih. Italijani igrajo enostaven grind v stilu benda Agathocles. Skratka, malo grinda, malo noisea in malo zajebancije. Njihov nastop je bil precej povprečen, ampak zabaven, ker je bend dal več na humor kot na glasbo. Kot je tipično za grind koncerte, je bil tudi ta koncert kratek.

Naslednji so bili Hacavitz iz Mehike. Njihova glasba je bistveno bolj dodelana in tudi publika se je med njihovim koncertom bolj razživela. Hacavitz igrajo nekakšno zmes death metala in black metala s pomembnim poudarkom na atmosferičnih delih. Ob brzinskem bobnanju se je publiki mešalo. V vsakem trenutku koncerta je bila vsaj ena oseba v zraku in v tako majhnem prostoru je bilo prerivanje publike zelo intenzivno. Vzdušje je bilo vrhunsko, kot se ga v Sloveniji vidi le redkokje, z ogromno pozitivne energije. Vseeno pa je bila glasba Hacavitza zelo agresivna in nasilna. Ne moremo sicer govoriti o dobrem zvoku, saj je bil vokal edini, ki je bil ozvočen, kljub temu pa je v kaotični sliki izstopal talentirani bobnar, ki je navduševal s hitrostjo in eksplozivnimi prehodi. Kitarski rifi niso bili prav presežni, držali pa so se okvirov žanra. Tudi zaradi tega lahko rečemo, da je bend kot celota dobro funkcioniral in da jih je bilo užitek poslušati.

Večer so zaključili Escarnium iz Brazilije. Žanrsko izhajajo iz podobnih vod kot Mehičani, a so bili za razliko še bistveno hitrejši in brez mirnih atmosferičnih delov. Tokrat je bila zadeva bistveno bolj živalsko besna in še bolj intenzivna. Prav tako je bilo s publiko. Še več je bilo stagedivanja in vsakih nekaj minut si dobil vsaj eno nogo v glavo ali pa te je nekdo povlekel v zrak. Bend se je razlikoval tudi po zvočni sliki, ki je bila bolj basovska in umazana. Oba slednja benda sta imela tudi skupnega bobnarja, ki se je v primeru koncerta Escarnium še bolj izkazal. Še več brzine in še več histeričnih prehodov. Na evropski turneji gostijo tudi kitarista Matija "Doleta" Dolinarja iz slovenskega benda Teleport. Escarnium so bili najbolj učinkovit bend večera tako v smislu glasbe kot tudi v smislu publike, ki je ob njihovem nastopu najbolj blaznela. Še enkrat bomo poudarili, da je bilo vzdušje v kontejnerju nerealno. Od samega prerivanja smo imeli občutek, da bo kontejner razpadel. Publiko se je komaj zadrževalo, da ni dobesedno potlačila benda pod nogami.

 

https://bestialvomit.bandcamp.com/

https://www.facebook.com/hacavitzofficial/

http://escarnium.bandcamp.com/

 

Sledeči koncerti v Kontejnerju so:

5.10. Ypres in Sequoian Aequison
12. ali 13.10. No Sanctuary
18.11. Raging Death, Dickless Tracy Official in Britof
21.11. Disease

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentarji

Super report!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness