Ponor, IAMDISEASE

Ponor, IAMDISEASE

Recenzija dogodka
15. 2. 2016 - 14.30

Klub Gromka, 13. 2. 2016

 

Pretekli sobotni večer je oder Kluba Gromka na Metelkovi gostil hardcore punk zasedbi Ponor iz Zagreba in IAMDISEASE iz Gorice. Prvi so oder zasedli Ponor. Pred solidno napolnjeno dvorano so predstavili lastno različico metaliziranega temačnega hardcore punka, ki temelji na preteklih glasbenih izkušnjah štiričlanske posadke iz Zagreba.

Amok, Razlog za, La kurtizana, Storms, Gardens of Hiroshima in Sentence so bile zasedbe, v katerih je večina članov zasedbe Ponor nabirala izkušnje na pragu in tudi že v tretjem tisočletju. Člani Ponor se prvič zberejo leta 2011 in dve leti kasneje izdajo prvenec z naslovom Ovo je kraj. V okrogle pol ure so napolnili dvorano z drvečo in rohnečo žagarijo, ki se prej vali kot podi, tako nekako, kot so s tem v osemdesetih začeli pionirji mešanja metala in punka Discharge ali Amebix z Otoka in kasneje nadaljevale zasedbe, kot so Integrity in Rise and Fall. 

Kmalu v uvodu nam je pevec in basist naklonil pozdrav: 'Lepo, da ste prišli in zajebali sistem.' Tako razbremenjeni aktivistične vneme smo lahko prisluhnili izvrstnemu, težkemu, temačnemu, a vendarle definiranemu zvoku. Basistov vokal kričeče podaja slike apokalipse, čemur se mu z globljim vokalom sem in tja pridruži kitarist. Ko je nekje na sredini nastopa počila struna na kitari, je bend nadaljeval z eno kitaro in kljub temu obdržal energičnost in polnost zvoka. Prvi kitarist - drugi vokal, bobnar, basist - prvi vokal in druga kitaristka so kljub manjši nerodnosti uspešno pripeljali nastop do zaključka in napovedali zasedbo IAMDISEASE.

Po krajši pavzi so oder Gromke zasedli »Goricijani« IAMDISEASE. Prav tako kot Ponor so nastali iz izkušenj različnih primorskih hardcore zasedb, kot so Man In The Shadow, Low Punch, The Hoax Program, Elodea, Kennyball Smith in A Murder Theory. Zasedba štirih zrelih mož iz zahodnega konca Vipavske doline lasten glasbeni izraz prav tako gradi na metaliziranem hardcore punku.

IAMDISEASE do danes beležijo tri uradne izide: Demo MMX iz leta 2010, istoimenski IAMDISEASE iz leta 2012 in Praznino izpred slabih dveh let. Oder so si delili z mnogimi, tudi s kralji ameriškega metaliziranega hardcora Poison Idea, ki se po nekaterih informacijah letos ponovno vračajo v naše loge in brloge.

A vendar je bil njihov metalcore to soboto v nasprotju s tistim od Zagrebčanov bolj surov, manj definiran in tudi manj eksploziven. Preprosto povedano so bili IAMDISEASE tišji, zvok bolj razmazan in v nekem glasbenem momentu smo se pod odrom prisotni začeli spogledovati kot izgubljeni. 

Ni povsem jasno, ali zaradi tega, ker se je bend na odru preprosto izgubil ali pa se je že začel odzivati na gestikulacije pod odrom. Tudi sam sem potreboval nekaj časa, da sem povezal konce zmede, ki je nastala zaradi prihoda policije pred Gromko. Koncert je bil tako prekinjen po kakšne pol ure nastopa drugo- in tudi zadnjenastopajočih IAMDISEASE. Sicer zelo dobra zadnja plošča Praznina tokrat ni tako dobro odzvenela, je pa treba poudariti zanimiva besedila v slovenskem jeziku zasedbe IAMDISEASE, ki jih v soboto nisem razbral med živim nastopom, a so dostopna na glasbenih medmrežnih portalih, prav tako kot njihova celotna diskografija.

Po pripovedovanju očividcev so koncert prekinili policisti zaradi prijave iz soseščine. Opozorili so na prijavo, niso napisali prekrškovnega naloga, netaktno so zagrozili z vsemogočimi inšpekcijami, odšli in delno pokvarili sicer solidno pripravljen nastop zasedb Ponor iz Zagreba in IAMDISEASE iz Gorice. Po koncu koncerta sem izmenjal nekaj besed s frontmanom »Goricijanov« Markom ob njegovi knjigi 'Strah pred svobodo - hardkor in upor'. Povedal je, da je bend želel odigrati še nekaj skladb, preden jih je utišal represivni organ oziroma sosedje. Ponor in IAMDISEASE so skupaj nastopili tudi dan prej v zagrebški Močvari. Da to ni naključje, je v nadaljevanju pogovora razkril Marko, ki pravi, da se zasedbi dogovarjata tudi o izdaji skupnega albuma. 

 

... ne vrag le sosed bo mejak ... adijo.

 

IAMDISEASE
PONOR
Avtorji: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness