RAPETEK EXTRA: JEREMIAH JAE & PBDY: JP MOREGUN

RAPETEK EXTRA: JEREMIAH JAE & PBDY: JP MOREGUN

Recenzija dogodka
17. 4. 2017 - 17:30

* foto: Hrvoje // "Saturday night in Slovenia" 
Gala Hala, 15. 4. 2017

 

Sobotni večer v Gali je bil tokrat zopet rezerviran za hip hop, celo hip hop v izjemno širokem smislu, morda za naš prostor celo preširokem. Metelkovo je namreč obiskal za beatovske in rap sladokusce eden zanimivejših mlajših protagonistov – Jeremiah Jae, v družbi z eklektičnim in do mere kontroverznim PBDY-jem. Dva predstavnika ameriškega podtalja torej, dva protagonista nenavadne eklektike znotraj zmedenega polja hip hopa v času spleta, ki sta si tokrat v Gala Hali dala duška, vprašanje pa je, koliko je v obratni smeri to uspelo tudi življu pod odrom; kaj smo od tega imeli mi?

JP Moregun je ime, pod katerim sta se združila, in je pravzaprav prvi projekt, pod katerega se z beati podpisuje PBDY. PBDY-jevo aktivnost v zadnjih letih morda celo nekam nevedno spremljamo tudi na Radiu Študent. Gre za prvega protagonista za raztreseno selekcijo založbe TAR, ki smo ji sledili že od samih začetkov s prvimi izdajami, z lovljenjem hlapnih valov in belgijskega footworka v enem samem zamahu. PBDY je sicer podtalno močno prisoten akter na zahodni obali in je kot kolega Jae do nekaj več sredinske vidnosti prišel skozi pajdašenje s Flying Lotusom, zdaj že botrom LA beats scene, stricem, o katerem na tem mestu ne bomo izgubljali besed. Vsekakor pa gre v današnjem primeru za zopet pomembno in pomenljivo paralelo, prav Lotus je namreč tudi krivec za Jaejevo pot iz zanimivega mladinskega dogajanja zadnjih let v Chicagu neposredno v LA in pa tudi čez lužo k Warpu, ki je med drugim streho ponudil headline projektu tokratnega dogodka – že omenjenemu JP Moregun.

Obetal se je torej zanimiv večer, čeravno se ni obetala tudi resna žurka. Jasno je namreč, da gre tu za robo predvsem za sladokusce in da sama imena v našem prostoru niso sposobna kake posebej močne mobilizacije. Vseeno pa je dogodek v precej zračni Gala Hali minil skozi posrečen, zadimljen vajb, četudi se je zadeva zavrtela v rahlo nepričakovano, žal tudi nekam underwhelming špiralo.

Precej pozen vstop headlinerja večera je bil morda kar klubski vrhunec, začel je namreč kar PBDY z uvodnim DJ setom, že takoj precej eklektičnim ter polnim aktualnih triplet flowov in southern bassovskih kickov, ki so se na momente tudi nelagodno prepletali s produkcijami širšega zajema, vendar je tukaj reč še vedno stala na dovolj trdni nogi in obetala morda celo več uplifting atmosfer, kot jih je bilo pričakovati pred dogodkom. PBDY se tukaj ni držal nazaj, zagazil je dovolj globoko v močvirje umazanije zvokovja in dinamike aktualnih bengerjev, da mu ob koncu ni bilo več ničesar zameriti.

Vendar pa je s prihodom Jaeja in novo razbohotenostjo tokrat zvočno precej manj tresočih beatov s projekta JP Moregun tudi že nekaj umanjkalo. Precej ambientalna, v določenem smislu bolj oldschool dinamika povezovanja šumečih semplov in bobnarskih loopov je v kombinaciji z Jaejevimi stripovskimi pripovedmi in sicer navdušujočim čistim deliveryjem žal že po nekaj minutah izzvenela nekoliko v prazno, v znamenju klubsko nevživete kombinacije lo-fi elektrofonije in poskusov klasične beat gradnje, ki preprosto ni prinesla puncha, ki bi ljudi še naprej držal v prožnem odzivu. Prostor se je nato nekoliko bolj zakrivil v momentih, ko je Jae stopil nazaj in se uprl na matrice vokalov. In nato spet, ko je Jae, sam prvenstveno tudi producent, stopil za produkcijo in besedičil čez lastne beate. Vendar je bilo zdaj tudi že prepozno in je vsak nadaljnji korak še poglobil občutek dezorganiziranosti in zelo pogojnega žmohta eklektike, ki sta jo v zvočnem in klubskem smislu predstavila JP Moregun – PBDY in Jeremiah Jae v solističnih in skupni različici. Brez dvoma obstajajo okolja in večeri, kjer in ko bi setovska kombinatorika, kakršna je bila sobotna, učinkovala bolje. In tudi je, že. In nedvomno obstajajo načini, kako primerljivo vsebino zapakirati v bolj intuitivno podmazane zmazke. Vendar se tokrat vse žal ni poklopilo, morda pa je bilo nastopajočima puščenega preveč prostora tako v programskem kot tudi v smislu fizične kapacitete kluba. In morda sta si s tem naredila tudi nekaj škode.

 

Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

A to je recenzija? Večina nas je uživala, koncert je bil odličen. Ne vem pa kaj hoče recenzent sploh povedati, najprej spis kako je rš to od starta pokrival, nato praznina. Kaj pa menijo Borka, Jizah in ostali RŠ, ki je bil tam

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.