Wilt, Electro Zombies @ Kontejner Postojna + Sheer Mag @ Klub Baza Ajdovščina

Recenzija dogodka
3. 8. 2017 - 14.30

Kontejner Postojna; Klub Baza Ajdovščina, 30. 7. 2017

 

Pretekli teden je bil relativno na zadnja leta verjetno eden najbolj napolnjenih s pank koncerti. V Gromki so se zgodili trije, vezani na reški festival No Sanctuary, ki se je odvil čez vikend. V nedeljo pa je bilo še posebej zanimivo, saj sta se na razdalji le nekaj kilometrov zgodila dva odlična koncerta.

V RŠ recenziji bomo obnovili nedeljsko dogajanje v postojnskem Kontejnerju in Klubu Baza v Ajdovščini. Ogledali smo si lahko oba koncerta, saj se je postojnski začel ob osmih, koncert v Ajdovščini pa ob desetih.

Postojnska ekipa se je na zemljevid avtonomnih in samoniklih prizorišč zapisala z zasedbo bivalnega kontejnerja v vasi Veliki Otok. Dejansko se je koncert zgodil v kontejnerju, lahko si torej predstavljate gnečo, utesnjenost in švic. Prvi so nastopili Američani Wilt. Gre za bend, ki je na sceni relativno nov, to pa je bila njihova prva evropska turneja. Ob tej priložnosti so pri založbi Neandertal Stench izdali svoj prvenec. Štiričlanska zasedba igra nekakšno zmes angleškega metala v stilu Bolt Thrower in ameriškega starošolskega metala. Vse to pa je vkoreninjeno v crust ozadje, kar opravičuje tudi asociacije na Amebix in ostale stench core bende. Vsekakor ne gre za bend, ki dela glasbo na prvo žogo - kompleksne strukture sicer dolgih komadov so znak, da ustvarjanju posvečajo veliko časa. Ogromno je sprememb tempa in poudariti moramo predvsem sposobnosti bobnarja, ki je bil najbolj zanimiv član benda predvsem zaradi tehnične spretnosti in raznolikosti bobnarskih prijemov.

Koncert v kontejnerju je bil izjemno zabaven. V peklenski vročini se je občinstvo prerivalo in stage dajvalo. Občasno so prižgali dim mašino, kar je kontejner tako zadimilo, da nismo videli ničesar.

Po krajšem premoru so se iz kontejnerja zaslišali nizki zvoki kitar. Nastop so začeli Electro Zombies. Bend prihaja iz Čila in se je v Slovenijo vrnil po osmih letih. Gre za enega zanimivejših crust punk bendov, ki je počasne ritme in d-beat povezoval še preden je bilo to popularno. Tričlanska zasedba je v konterjnerju ponovno ustvarila odlično vzdušje in občinstvo je tokrat poleg samih sebe po rokah nosilo še basistko in kitarista.

Glasba Electro Zombies, ki so svoje plošče izdali tudi pod okriljem založbe Neandertal Stench, je sicer bistveno bolj enostavna kot izvajanje kolegov Američanov. Zaznamuje jih predvsem surova sila in enostavnost vseh elementov njihove glasbene zgodbe.

Da bi ulovili še drugi koncert, smo koncert zapustili malo pred koncem in se odpeljali proti Ajdovščini. Klub Baza ima v zadnjem obdobju intenziven in zanimiv program, malce pa žal peša z promocijo - nekaj sicer zanimivih dogodkov smo tako spregledali. Tokrat se je kar nekaj ljudi zbralo, da bi prisluhnilo novemu fenomenu filadelfijske scene. Sheer Mag smo ob njihovem preboju na mednarodno alternativno sceno videli pred dobrim letom dni v Zagrebu. Od takrat svojo pot proti vrhu uspešno nadaljujejo. Sheer Mag smo na naši frekvenci že večkrat omenjali, zato tukaj ne bomo šli v podrobnosti. Poudarili bomo le to, da je bend začel v garažah Filadelfije in pristal na večernih talk šovih. Nedavno so izdali novo ploščo Need To Feel Your Love.

Sheer Mag je bend, ki je neprestano na turneji, zato nas ni presenetilo, da je bil njihov nastop brezhiben in suveren. V repertoar so umestili vse hite s prejšnjih singlov in nove plate. Občinstvo se je pod odrom zibalo prav po nedeljsko. Predvsem nas je očaral talent kitarista, ki je nizal virtuozne solaže in ob tem neizmerno užival. Hecal se ni niti basist, ki nas je razveselil s kirurško točnimi bas linijami. Druga kitara in bobnar sta bila trdni temelj celotne zgodbe - nista ustvarjala izstopajočih presežkov, temveč sta bila lojalna člana zasedbe ter se držala svoje enostavne forme. V primerjavi z zagrebškim koncertom je pevka tokrat pela še bolje in dokazala, da lahko tudi v živo parira studijskim izvedbam.

Žal se moremo opravičiti predskupini, ki smo jo na ta dan v Ajdovščini zamudili in zato ni vključena v pregled znotraj današnje recenzije. Sicer pa je bila to odlična nedelja, lepo je videti, da scena ne spi niti poleti.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness