21. 7. 2022 - 14.00

Malevolent Creation v Kranju

Audio file

TrainStation SubArt, Kranj, 19. 7. 2022

 

V torek so se po mnogih letih v Sloveniji, tokrat v kranjskem TrainStation SubArtu, spet ustavili Malevolent Creation iz ZDA. Koncert, ki ga ni obiskalo prav veliko ljudi, sta odprli dve domači zasedbi, Life on Display in Moshead. 

Life on Display je mlad kvartet, ki pa s svojim res eksplozivnim nastopom vzbuja vtis, kot da se že leta preizkuša na odrih. Igrajo dober miks modernega thrasha in melodičnega death metala. Glasbeniki obvladajo oder in igranje inštrumentov, z izjemo občasno slabšega bobnanja, ki pa se je izboljšalo predvsem v drugi polovici nastopa, ko je bobnar našel svojo cono udobja. Najbolj sta blestela kitarista, ki sta servirala mastne rife in dobra kitarska dvoglasja, enega od njiju, ki je tudi vokalist, pa lahko dodatno pohvalimo, saj je koncert povezoval z mladostniško gorečimi, a ne pretencioznimi govori. 

Po Life on Display so na oder stopili glede na EMŠO še vedno mladi, a zdaj že veterani živih nastopov, Moshead, ki so za ta koncert izbrali predvsem hitrejše komade. Igrali so suvereno, na veselje recenzenta pa so se tokrat tudi izognili že prežvečenim govorom, s katerimi vokalist in kitarist Grega Lavtar skuša potegniti publiko v norenje. Namesto njegovih govorov je zasedba to storila s hitro in nagruvano metalsko godbo, katere tempo diktira verjetno eden najboljših slovenskih metal bobnarjev, Robi Buh. Odlično!

Po kratkem premoru so oder zasedli Malevolent Creation. Ali pa vsaj njihov »tribute band«. Naj pojasnimo. Zasedba prihaja iz New Yorka, muziko pa ustvarja že od druge polovice osemdesetih let. Velja za eno pionirskih zasedb, ki je uspešno kombinirala death in thrash metal. V njeni zajetni diskografiji, ki obsega kar trinajst studijskih dolgometražcev, za kultni veljata prvi dve plošči, The Ten Commandments in Retribution. Slednja letos slavi trideset let, kar je zasedba izkoristila za turnejsko udejstvovanje po ZDA in Evropi. In zdaj pridemo do tistega dela zapisa, v katerem smo zasedbo označili za »tribute band«. Na odru namreč ni stal niti en sam originalen član zasedbe Malevolent Creation, kaj šele član, ki bi sploh igral v skladbah na plošči Retribution.

Malevolent Creation se v svoji dolgi zgodovini niso mogli izogniti rošadi članov, temu primerno pa tudi ne raznim zgodbam, ki bi prej sodile v rumeni tisk kot pa v resen glasbeni medij. Ob Newyorčanih Incantation so verjetno eden redkih bendov, ki je v svoji karieri zamenjal več kot dvajset ljudi. Na srečo vse skupaj povezuje originalni član, kitarist Phil Fasciana, ki je hkrati tudi ustanovitelj benda. A Fasciane tokrat sploh ni na turneji. Na slovenskih odrih smo imeli priložnost videti mnogo inkarnacij zasedbe Malevolent Creation, vendar pa sedaj prvič v njihovi zgodovini brez člana, ki je nosilec imena in bendov ustanovitelj.

Zakaj Fasciane ni na letošnji turneji, smo izvedeli že po prvem komadu. V bendu so pojasnili, da je to zgolj zaradi Philovega zdravstvenega stanja, zaradi katerega še ne more potovati, a da naj bi se kmalu vrnil na odre. Torej so takoj pogasili morebitne govorice, da je zasedba odpustila ali kako drugače zajebala svojega šefa; podobne govorice, ki smo jih dostikrat slišali ob omembi menjav članov v postavi zasedbe Malevolent Creation.

Malo čez deseto večerno uro so oder v Kranju torej zasedli kitarist in vokalist Ryan Taylor, basist Josh Gibbs in bobnar Ron Parmer. V tej postavi je bend aktiven od leta 2020, in to je, po skromnem mnenju recenzenta, definitivno bil eden njihovih najboljših koncertov. Špilali so slabo uro, se pri tem osredotočili večinoma na komade z albuma Retribution, ponudili pa so tudi še par klasik z drugih plošč in nekaj novejših komadov. Zvok je bil dober, bend pa v vrhunski formi, a k odličnosti koncerta je gotovo pripomogla tudi sproščena atmosfera v klubu. Obiskovalcev ni bilo veliko, kar je bilo pričakovano, saj je poletje čas dopustov in obiskovanja predvsem metalskih festivalov. Verjetno pa je tudi vseprisotna vročina prispevala k temu, da so se poslušalci izognili norenju za štirimi stenami. Začuda to benda sploh ni zmotilo – niti vročina niti pomanjkanje ljudi. Tisti, ki smo se vendarle odločili za obisk koncerta, smo od prvega do zadnjega komada dali od sebe vse, temu primerno pa se je odzval tudi bend, ki nam ni pustil dihati, glasbeniki pa so se verjetno prvič v svoji zgodovini slekli in pokazali svoje metalske vampe! Hkrati so dokazali, da ni pomembno, kdo je v bendu, temveč samo to, da so komadi odigrani tako, kot se spodobi.

Ne glede na to, kaj čaka zasedbo Malevolent Creation, je še ne gre odpisati. Glasbeniki so na prvi plošči The Ten Commandments v komadu, ki nosi isto ime kot bend, dejali: »Nothing can destroy this malevolent creation.« In to drži – ne pandemija, ne smrti nekdanjih članov, niti njihove menjave ali odsotnost šefa benda. Ob naslednjem obisku si vendarle želimo, da se vrnejo morda z novo plato in seveda z možakarjem, ki je podpisan pod več ali manj vse njihove stvaritve. Vsaj za gušt, da ne gledamo spet svojevrstnega »tribute banda« zasedbe Malevolent Creation. 

 

fotka: uradni Facebook profil Malevolent Creation

 

Kraj dogajanja

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj