3. 8. 2016 - 14.30

TAM TAM FESTIVAL 2016: Prvi večer

Sućuraj, otok Hvar, Hrvaška, 29. 7. 2016

Foto: Brina V.F.

 

V petek in soboto ob koncu letošnjega julija je v Sućuraju na otoku Hvaru potekal Tam Tam festival. Peta ponovitev festivala, ki ga zdaj že tradicionalno organizira zadruga občanov Pelišnjak, je postavila prizorišče na nogometni stadion, oddaljen kakšen kilometer od centra Sućuraja. Idilična dalmatinska trajektna luka na skrajnem jugovzhodu otoka le-tega povezuje s kopnim v najkrajši možni morski razdalji.

Plakati, izobešeni po kamnitih zidovih in palmah, so vabili na deset bendov v dveh dneh brez natančne lokacije in ure začetka. Vse manjkajoče napotke sem tako izbrskal v menjalnici, ki me je sprejela z glasbo The Clash in s prijaznim in zanimivim sogovorcem na drugi strani pulta. Ko smo nekje po deveti večerni uri prispeli na travnato nogometno igrišče, ki leži ob glavni cesti na vzpetini nad luko, je bilo že vse pripravljeno za začetek. Kot se je izkazalo, smo na prvi nastop čakali še najmanj eno uro, ki je minila hitro v prijetnem in umirjenem ambientu pod zvezdnim svodom.

Uvod v prvi večer in začetek festivala je pripadal zagrebški zasedbi Nemeček. Hrupno, distorzirano, na trenutek post rockovsko, morda celo psihedelično z načelno uporabo efekta odmeva, in vendar še v iskanju lastnega izraza. Bendu ne moremo zanikati želje in zavzetosti, ki jo je ob koncu nastopa nagradila tudi stoglava množica pod odrom.

Po krajšem odmoru sta nadaljevala duo Ti. Makedonca sta se spoznala in delujeta v Beogradu in sta z glasbo pogosto prisotna tudi na našem radiu. Polakustičen nastop s kitaro, cajon bobnom in matrično podporo se je zlil z ambientom poletne noči. Melodični in slušno lepljivi songi v kantavtorskem miljeju so zazibali že številnejšo publiko pod odrom, ki se je počasi, a vztrajno nabirala iz več smeri. Ob naslednjem nastopu Ljubljančana iz Tuzle, Damirja Avdića, so se vrste pod odrom strnile. Iz šotorišča na drugem koncu igrišča, nasproti vhoda mimo šanka s hrano in pijačo in iz baze, opremljene s klopmi ter mizami, umeščene daleč nasproti odra, so ljudje polnili prostor pred nastopajočim.

V pokončni drži, v brezkompromisnem jezdenju kitare, s teatralnim bičanjem mikro in makro političnih zablod; neprekinjeno iz songa v song je hardcore kantavtor pritegnil in hkrati tudi koga odgnal z neposrednostjo besed. Močno se je dotaknil slehernega, tudi matere in očeta, ki z negotovostjo, a srčno spremljata in bdita nad odraščajočim nasledstvom.

Straight Mickey and the Boyz so kot četrti nastopajoči na festivalu Tam Tam pod oder strnili najštevilnejšo publiko, v kateri marsikdo prav tako že več let diha s festivalom. Namreč, nastop "Mikijev" je bil že njihov tretji v petletni zgodovini festivala in hkrati četrti obisk Tam Tama. Dogodek so enkrat izkusili tudi zgolj kot obiskovalci.

Nasledniki beograjske rockovske šole so se zlili z zvesto publiko in postavili vrhunec prvega večera petega festivala Tam Tam na igrišču nogometnega kluba Mladost v bližini idilične luke Sućuraj na otoku Hvar. No, morda je ponovni vrhunec sledil z zadnjimi nastopajočimi M.O.R.T. iz Sinja, ki smo ga nekateri zamudili oz. nas je odličen nastop Straight Mickey and the Boyz in dogajanje celotnega prvega večera zadovoljil do te mere, da smo predčasno zapustili prizorišče v pozno noč.

Prvi festivalski večer je potrdil pohvalni glas, ki je segel tudi severneje do nas in nas prepričal, da celonočno potovanje ni bilo zaman. Dvom v kvaliteto zvoka, ki se je prikradel na začetku, se je razblinil. Posamezniki in zasedbe so svoje glasbene vloge izvedli dosledno in s presežki. Tehnična organizacija se je izkazala za brezhibno in splošna atmosfera je bila optimistična. Prav tako kot mi, ki smo odšli k počitku z upravičeno visokimi pričakovanji nadaljevanja in zaključka.

Noči je sledil vroč dan. Kar je sledilo vročemu dnevu in kasneje na drugem večeru oziroma drugi noči festivala Tam Tam, boste lahko slišali v nadaljevanju recenzije ob 17.30.

 

http://radiostudent.si/glasba/r%C5%A1-recenzija/tam-tam-festival-2016-d…

 

Kraj dogajanja

Dodaj komentar

Komentiraj