REŠEVANJE ZVOKA.

Oddaja
28. 11. 2019 - 23.00

Leta 1952, tik preden Pauline Oliveros za 21. rojstni dan prejme svojo prvo snemalno mašino, s katero bo nemudoma pričela ustvarjati svoja prva elektroakustična dela, se v kanadskem Torontu rodi Ellen Band.

Ko Ellen Band zaključi univerzitetni študij, je stvar že skrajno resna: Hildegard Westerkamp v Vancouvru že dela na kompoziciji Whisper Study, Ann Southam je že povsem domača v elektronskem studiju na Univerzi v Torontu, Delia Derbyshire je na drugem kontinentu pravkar zapustila BBC, Suzanne Cianni je že objavila svoj prvenec Voices of Packaged Souls, Pauline Oliveros pa, kot rečeno, prčka po svoji novi mašini, s pomočjo katere bomo dobili nekaj najlepših zvočnih del 20. stoletja. Nove tehnologije omogočajo izjemne manipulacije zvokov, predvsem pa ustvarjanje prej neslišanih zvokov, in ustvarjanje je v polnem pogonu.

Ellen Band se leta 1977 preseli v San Diego in se dodatno izobražuje na področju nove glasbe pri Pauline Oliveros in Davidu Rosenboomu. Leto prej je že ustvarila delo Closet Bird, za katerega lahko rečemo, da bo kot konceptualni in tehnični princip vodilo vso njeno ustvarjanje. Njena elektroakustična umetnost bo predvsem akustična umetnost, kajti umetniško vrednost zvokov bo iskala in našla v vsakdanjem življenju.

...

Ker je avtorici oddaje "počil glas", se bomo morali nocoj zadovoljiti že samo s poslušanjem plošče Ellen Band.

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.