CHRISTIAN KROUPA: A LITTLE FLOWER

Oddaja
29. 4. 2020 - 9.05

Fruit Merchant, 2020

 

V tokratni recenzentski Svaštarnici se bomo posvetili najnovejši izdaji znanega domačega DJ-ja, producenta in našega radijskega kolega Kristjana Kroupe. Kristjan je bil v zadnjih letih producentsko aktiven pretežno pod psevdonimom Alleged Witches. Ta njegov tribal tech-house projekt mu je ob treh EP-jih in sprotni ustanovitvi lastne založbe Greyhound Days prinesel tudi ogromno priznanj ter številne umestitve v sete svetovno znanih DJ-jev. A Kroupa se na svojem novem kratkem EP-ju A Little Flower oddalji od svojega temnejšega čarovniškega jaza in nam razkrije še mehkejše, slajše plati svojega glasbenega jezika. Nova izdaja je izšla pri britanski založbi Fruit Merchant, ki je leta 2018 nastala kot projekt manchestrskega DJ-ja in producenta Hidden Spheres na radiu NTS in se nato kmalu razširila v majhno, a uspešno založbo, ki deluje na britanski plesno-elektronski glasbeni sceni. Plošča A Little Flower je odlično sodelovanje za obe strani - Kroupova vrnitev k svojim glasbenim začetkom se popolnoma sklada s celostno estetiko in zvokom založbe Fruit Merchant.

Novi EP oživlja avtorjevo izvorno, tako lastno kot umetniško, v tujščino prikrojeno ime Christian Kroupa, s katerim je pravzaprav odprl vrata svoji DJ karieri. Kratka plošča A Little Flower spominja na predhodnico A Dangerous Game, ki jo je pod istim imenom javnosti ponudil leta 2015, v sredini prejšnjega desetletja torej, ko se je sicer tudi klubski maratonec generacije ‘13 predstavljal v izraziteje pustolovskih in ambientalnejših glasbenih vodah. 

Delček teh njegovih preteklih usmeritev se torej preliva v EP A Little Flower, polurno hipnotično, a hkrati plesno pripoved. V lahkotnih melodijah slika domiselne podobe cvetov, ki so utrujeni - celo noč so namreč plesali pod zvezdami. Uvodna, naslovna skladba A Little Flower nastopi s poletnim vajbom, izraženim skozi mehke melanholične sintovske poteze, kakršne v sodobni plesni elektroniki morda niso več tako pogoste. Skladba A Bouquet Of Flowers sledi z izraziteje housovskim, upbeat tempom in harmonično igro melodij, ki ena drugo lovijo za rep. Komad Blind To The Beauty pa pripoved o cvetlicah zaključi v čudovitem trku atmosferičnega retro zvoka in hipnotičnega ženskega vokala, ki odmeva čez celotno skladbo. Zadnjih šest minut EP-ja A Little Flower nato zasede Kroupov kolega z založbe Fruit Merchant. Züriški DJ Manuel Fischer svojo verzijo skladbe Blind To The Beauty predstavi v precej predrugačeni podobi. Fischerjev remiks s pridihom breakbeata izdaji vcepi oster, intenziven obrat in hkrati zadrži atmosferski zven sintov, ki skačejo iz ozadja. 

Kroupov novi EP A Little Flower priča blago poletno žalost, krhko občutje nostalgije po nečem neznanem in ne-izkušenem ter hkrati manifestira lepoto, očarljivost, milino ...

 

Aktualno-politične oznake: 
Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness