Kreda: Crest

Kreda: Crest

Kulturna ali glasbena novica
21. 2. 2020 - 9.05

Nature Scene Records, 2020

 

Tokrat se v Svaštarnici v ponovnem recenzentskem obratu posvečamo zasedbi Kreda, ki je 7. februarja pod okriljem britanske založbe Nature Scene Records javnosti ponudila svoj debitantski EP Crest. Projekt Kreda tvorijo Mina Špiler kot vokalistka, skladatelj Matevž Kolenc in producent YILA. Mina in Matevž sta domači sceni že dolgo in dobro poznana po svojem sodelovanju z Melodromom in Laibachi, vendar se projekt Kreda precej razlikuje od omenjenih, po katerih smo ju poznali v preteklosti.

Pogovor z Mino Špiler, članico angleško-slovenskega tria Kreda
 / 31. 1. 2020

Še pred uradno izdajo štirih komadov na EP-ju smo se najprej spoznali s skladbo in videom Emotional Tides. Ta poustvarja ambient Benetk, kjer se je začelo sodelovanje z vizualnim umetnikom Atejem Tutto. Posebnost kreativnega procesa Krede deloma tiči ravno v vplivu vizualij na končno glasbeno podobo pesmi - po snemanju videospota so pesem tudi še spreminjali. Tako se namreč glasba organsko prilagaja vidnemu in ne obratno, kot bi bila ustaljena praksa. Avtorji nas sicer s takšnim delom želijo izpostaviti notranjim nasprotjem specifičnega kraja, vsemu, kar spada zraven, tako gnilobi kot glamurju.

Vse štiri skladbe z EP-ja Crest so sicer sestavljene iz ambientalno bogatih elektronskih pejsažev, ki jih dopolnjuje Minin močni vokal. Skladbe delujejo kot zvočna ogledala, v katerih se zrcalijo resnični kraji in občutki, nismo pa prepričani, kje tu tiči zasedbin navdih. V skladbi, kakršna je The Overlay, smo priča izraziti zasanjanosti oziroma nečemu odmaknjenemu od resničnosti. In po vsem skupaj nas torej EP zapušča z željo po več vizualnega materiala za še nadaljne spoznavanje skrivnostnega sveta skladb in njihovih ustvarjalcev.

Kljub navidezni mirnosti je nova glasba zasedbe Kreda napolnjena s čustveno napetostjo, ta kontrast pa izziva močne vtise sanj. Zdi se nam, kot da je prostor, ki ga določena skladba naseljuje in izziva, nekako domač, a je v njem vseeno nekaj temeljno drugega in drugačnega. Vse vidike ustvarjanja zasedbe Kreda torej prežema dvojnost - med gnilobo in glamurjem, med vizualnim in glasbenim ali med sanjami in resničnostjo …

+

glasbena novost: Mark Kozelek with Ben Boye and Jim White in novi album 2

 

Svaštarnico je pripravila vajenka Dora, mentorsko oko je iztegovala Marijana

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.