Something of Concern

Oddaja
28. 10. 2015 - 9.05

Novice

 

Kranjski Trainstation Squat obiskovalke in obiskovalce ter vse ostale podpornike obvešča, da so do nadaljnjega primorani zapreti svoja vrata. Razlog za zaprtje edinega gorenjskega urbanega, nekomercialnega in alternativnega kulturnega centra in produkcijske ustvarjalne hiše tiči v dejstvu, da je Inšpektorat RS za okolje in prostor do nadaljnjega tam delujočim posameznikom in skupinam prepovedal uporabo objekta.

 

Ti v izjavi za javnost svoje delovanje povzemajo z naslednjimi navedbami: “… ustvarjamo lokalno (sub)kulturo, omogočamo njeno regionalno, nacionalno in mednarodno povezovanje, edini v okolici izvajamo redni program z marginalnimi in nekomercialnimi vsebinami, v svoje delovanje vključujemo dijake, študente, mlade in mlade le še po srcu. Opravljamo družbeno koristna dela, nudimo prostore za aktivno in kreativno preživljanje časa, spodbujamo soustvarjanje kulture in svobodno umetniško izražanje ter neformalni prenos znanj in izkušenj. Vse to v veliki večini izvajamo prostovoljno, prav tako pa večino dejavnosti ustvarjalcem in uporabnikom nudimo brezplačno, kar je danes s prevlado kapitalistične mentalitete tudi v javnih kulturnih objektih postalo prava redkost”.

 

V izjavi za javnost pravijo še, da zaprtju botrujejo birokratske nujnosti, ki se jih v Trainstationu po svojih najboljših močeh trudijo izpolniti čim hitreje, vendar so hkrati podvrženi dolgotrajnim postopkom, zagroženih kazni ob neizpolnjenih pogojih pa ob prostovoljni naravi svojih dejavnosti ne zmorejo plačevati. Obljubljajo, da se bodo potrudili, da Kranj v času urejanja statusa Trainstation Squata ne bo ostal brez vseh dejavnosti, ki so tam potekale. O nadaljnjem poteku in iskanju novih prostorov bodo še obveščali. Za konec pa vse mlade in ostale, ki bodo oškodovani ob izgubi tako pomembnega prostora kulturnega in glasbenega dogajanja, pozivajo, naj vprašanja in pritožbe naslovijo kar na >> Inšpektorat RS za okolje in prostor. 

 

Začelo se je snemanje dokumentarnega filma o ameriški harmoničarki, skladateljici, predavateljici in teoretičarki Pauline Oliveros. Filmar Daniel Weintraub je zadnje leto Oliveros spremljal in snemal med delom in potovanji po severovzhodu ZDA. Na spletni platformi Indiegogo je sedaj zagnal >> kampanjo za zbiranje denarja, ki bi mu omogočil oziroma olajšal to, da film dokonča in pokrije dosedanje stroške produkcije. Več o zanimivi gospe lahko izveste tudi na naši spletni strani v posnetku oddaje >> DJ grafiti, ki jo je avgusta 2012 pripravil Luka Zagoričnik.

 

Jason Lescalleet, znani elektroakustični glasbenik, ki se je lansko leto v sklopu gostovanja na evropskih tleh >> zglasil tudi v Ljubljani, je včeraj nanizal že 14. epizodo v muzikalni seriji This Is What I Do. Album je tako kot vseh 13 prej na voljo na Bandcampu založbe Glistening Examples, v prostorih katere serija albumov tudi nastaja.

 

Italijanski producent Shapednoise napoveduje svoj novi LP z naslovom Different Selves, ki bo izšel pri založbi Type. Plošča bo na vinilu in v digitalni obliki na voljo 3. decembra, na njej pa bo 9 komadov. Eden izmed njih je nastal tudi v sodelovanju z Justinom Broadrickom, ki je najbolj znan po delovanju v Godflesh, sicer pa naj bi na albumu šlo za mešanico techna, noisa in drum’n’bassa.

 

Založba Wonderwheel je pred dnevi izdala album z naslovom Khalab & Baba, na katerem sta moči združila italijanski afrofuturistični producent DJ Khalab in malijski multiinstrumentalist ter vokalist Baba Sissoko. Plošča z desetimi komadi je za posluh in prednaročilo že na voljo na Bandcampu.

 

Izhod

Metabonma: Marko Hatlak in Jože Bogolin @ Klub Gromka, Ljubljana

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness