Svaštarnica

Svaštarnica

Oddaja
23. 1. 2017 - 9.05

OSMRTNICA:

Jaki Liebezeit * 26. maj 1938  † 22. januar 2017

Sporočamo vest, da je v svojem 78 letu starosti umrl Jaki Liebezeit. Nemški bobnar in ustanovni član krautrok pionirjev Can. Člani benda so njegovo smrt naznanili včeraj preko družabnega omrežja Facebook, kjer so povedali še, da je vzrok smrti bila nenadna pljučnica. Jaki Liebezeit je bil rojen v Dresdenu leta 1938. Z bendom Can je posnel vseh dvanajst albumov in bil ključnega pomena pri razvijanju značilnih krautrok motoričnih perkusij. V šestdesetih je bil del Manfrid Schoofovega free jazz Kvinteta, pogosto pa je sodeloval tudi z glasbeniki, kot je Brian Eno, Michael Rother, Philip Jeck in Jah Wooble. Sodeloval je tudi na Depeche Mode plošči Ultra iz leta 1997.

 

NOVICE:

Ameriški bend s primernim imenom Slightly Stoopid je zoral ledino, posejal en kup trave, proizvedel en kup hašiša in ga pretvoril v vinilno ploščo. Zaenkrat jim je sicer uspelo proizvesti le 2 plošči, vsaka pa je bila narejena iz za 6000 dolarjev hašiša. Prvo z dokaj solidno kvaliteto zvoka so že skadili, druga ni proizvedla zadovoljivega zvoka, sedaj pa planirajo še tretji poskus. Le ta bo bodisi končal na dobrodelni dražbi, ali pa ga sploh ne bodo prodali. Bend sicer igra fuzijo folk, rock reggae in blues glasbe s primesmi hip-hopa, funka, metala in punka, čemur se pri teh količinah hašiša niti ne moremo čuditi.

Prodaja vinilnih plošč je že lep čas v vzponu, trendu vinilk pa sledi tudi prodaja kaset. Billboard poroča, da je prodaja kaset v letu 2016 v Združenih državah Amerike narasla za kar 74 odstotkov. V veliki meri porast prodaje sicer pripisujejo posebnim izdajam komercialnejših izvajalcev, kot so Justin Poper in The Weekend. Svoj pehar kaset s posebnimi izdajami pa je pristavil tudi Cassette Store Day, ki se je lani po svetu odvijal 8. oktobra.

Lansko leto je dvojec Booka Shade desetletnico albuma Movements obeležil z njegovo luksuzno izdajo. Sedaj je to poglavje končano in za letos sta že napovedala izid novega albuma z naslovom Galvany Street, katerega izid je predviden v aprilu.

Po nekajletni odsotnosti se na glasbeno sceno vrača Diamanda Galás. Za letos je namreč naznanila izid kar dveh novih albumov, ki bosta pri njeni založbi izšla hkrati, in sicer 24. marca. Album z naslovom All The Way bo vseboval izbor jazz in tradicionalnih standardov, interpretiranih v slogu, značilnem za Diamando. Drugi pa bo live album z naslovom In Concert at Saint Thomas The Apostle Harlem in je bil posnet na lanskoletnem Red Bull Music Academy festivalu v New Yorku. Izdaji bosta prvi po plošči Guilty, guilty, guilty iz leta 2008.

Jesse Kanda, ki je zaslovel kot vizualni umetnik in je soustvaril vizualno podobo producenta Arce ter FKA Twigs, se je podal v glasbene vode. Pod imenom Doon Kanda je pri britanski založbi Hyperdub izdal svoj prvi EP z naslovom Heart.

 

GTFO:

23. 1.: Defonija: Trapist, Watussi, Ernst/Siewert @ Klub Gromka, Ljubljana

23. 1.: Antikantavtorski projekt Clouie @ Prulček Bar, Ljubljana

 

 

 

 

Naslovna slika: Facebook

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness