Svaštarnica

Svaštarnica

Kulturna ali glasbena novica
30. 5. 2017 - 9.05

Glasbene novice:

Eden izmed pionirjev elektronske glasbe in polovica legendarne zasedbe Suicide - Martin Rev – je prejšnji teden izdal nov album, poimenovan Demolition 9. Martin Rev, ki je v sedemdesetih skupaj z lani preminulim Alanom Vego združil in krojil synth in punk glasbo, je z novim delom pokazal, da njegovemu eksperimentiranju še ni konec. Nov album je skupek 34-ih kratkih hrupnih elektronskih komadov in je na voljo na spletni platformi Bandcamp. Ob albumu je podal še izčrpen intervju za Fact Magazine, v katerem spregovori o smrti dolgoletnega prijatelja in glasbenega soustvarjalca, o smrti žene Mari, s katero sta skupaj preživela blizu 40 let in ji je posvetil nešteto pesmi, ter o ustvarjalnem procesu, ki ga spremljajo takšne tragedije. 

Iz pozabe so izkopali star, vendar nov album Neila Younga, na katerem bo moč slišati izgubljene pesmi, posnete leta 1976. Album, ki bo naslovljen Hitchiker, bo nosil prav tako dolgo izgubljeno naslovnico, za katero je poskrbel Gary Burden, Youngov dolgoletni vizualnoumetniški pajdaš. Proces snemanja devetih akustičnih pesmi, katerih naslovi so bili že razkriti, je trajal le eno noč in je bil prekinjen s pavzami za pivo, travo in kokain. Young je zapisal, da vpliv vseh teh substanc v pesmih očitno pride do izraza. Album bo izšel enkrat sredi poletja.

Newyorška zasedba LCD Soundsystem je potrdila zaključek produkcije svojega dolgo pričakovanega albuma. Po šestletnem premoru se je skupina lani ponovno združila in pričela z delom. V zadnjem mesecu so z albuma izdali pesmi Call The Police in American Dream, ta vikend pa so svoje ljubitelje vzdražili z obljubami o njegovi kakovosti in jim vzbudili pričakovanje, da bo album kmalu izšel v celoti.

Bolj skrivnostna glede najav pa je bila angleška eksperimentalna zasedba Current 93, ki je v nekakšni uganki nesmislov in igri besed svojim oboževalcem naznanila, naj 5. junija pričakujejo luštne temačne novice. Šlo naj bi za njihov že 26-ti dolgometražec, vendar puščamo možnost presenečenja.

Nič kaj manj ni bil skrivnosten tudi elektronski glasbenik Aphex Twin , ki je objavil 30-sekundni posnetek z datumom 3. junij. Video naj bi bil naslednik kratkega videa popačenih zvokov izpred par dni, ki jih je spremljala napoved »kmalu«. Zopet se lahko le pustimo presenetiti.  

Prejšnji teden je eksperimentalna hiphop zasedba Death Grips presenetila z 22-minutnim EP-jem Steroids, ki ga sestavlja nekje 7 pesmi. Nenadne izdaje niso pospremili z uradnim seznamom komadov, zato lahko o njihovem številu le ugibamo ob poslušanju, so jo pa pospremili z najavo, da delajo na novem albumu. Celotenemu miksu lahko prishluhnite spodaj, v živo pa jih bo lahko ujamete 8. junija v zagrebški Tvornici Kulture.

 

Glasbeno dogajanje:

30. 5.: Afterparty RŠ: Snøgg @ Radio Študent, v živo ob 10:00 

30. 5.: Cool Kids Booking: Burst One's Side, Talk Show Host @ Klub Gromka, Ljubljana

30. 5.: Laurylin Band @ Prulček Bar, Ljubljana

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.