Taake - black metal - nazi ???

Oddaja
18. 10. 2018 - 9.05

V tokratni Svaštarnici se bomo posvetili verjetno osrednji tematiki, ki je letos zaznamovala black metal sceno - domnevni povezavi določenih black metal skupin z nacizmom. Eden izstopajočih bendov v tej zmešnjavi je norveški black metal bend Taake, ki bo danes - četrtek - nastopil v Orto baru. Bend je bil letos deležen močnih kritik zaradi domnevne naklonjenosti nacistični ideologiji, kar je na koncu pripeljalo celo do odpovedi njihove ameriške turneje. Taake pa niti ni edini black metal bend, o katerem se je letos polemiziralo v takem kontekstu. O tem smo razpravljali tudi že v Komentarju na glasbo našega sodelavca Luke Bevka. Za tokratno Svaštarnico pa smo se na to občutljvo temo pogovorili z ljubljanksim promotorskim duom Dirty Skunks, ki organizira tudi današnji koncert benda Taake v Orto baru.

 

+

 

Eden bolj vročih punk bendov iz ameriškega mesta Austin v zvezni državi Teksas je ta trenutek gotovo Spray Paint, ki je v zadnjih letih izdal soliden nabor plošč različnih oblik. Letos je bend denimo že izdal split ploščo z Detroitčani Protomartyr. Kmalu pa bo ponudil tudi nov album, s katerega prihaja prvi singel Look! Air Innit?.

 

Koncertni zapovednik:

18. 10.: Kamizdat Rentgen: rouge-ah & Maja Osojnik @ Pritličje, Ljubljana

18. - 19. 10.: STIROPOR Festival 2018: KALU & The Gradient: Get well soon 12” LP release, Samuel Kerridge, Robert Bergman, Stojche, Borut Cvajner, Goldberg b2b Attila, Stascha,SSS,... @ Božidar, Ljubljana

18. 10.: Taake, Bölzer, One Tail One Head, Slegest @ Orto Bar, Ljubljana

18. 10.: Jazz Klub Mezzoforte: Justas Komskis, ŽigaPilih @ Cirkus Rog, Ljubljana

18. 10.: Kirsty Almeida @ Kulturni dom, Nova Gorica

Institucije: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

Fino, da se naslavlja te teme in fino, da se govori s folkom, ki se spozna, ampak tole je z obrtniškega vidika res poden. Pustimo malenkosti, kot so to, da Taake niso edini, s tega vidika, problematičen bend v tem paketu, to da je špikerka narobe izgovarjala ime benda in to, da so bla vprašanja naivna in da je bilo dost očitno, da ne poznaš zares scene. Kar je problem je, da zveš, da bo domnevno naci koncert in greš o tem (in o naci blek metal sceni) spraševat organizatorja koncerta (ki sta sicer kul človeka in poznata sceno, jima je pa seveda v interesu ne met problemov, met profit od koncerta in ne bit stigmatizirana kot organizatorja naci eventov)... To je nekak primerljivo kot če bi šel klicat direktorja Sintala, če res vodi razredno vojno proti svojim zaposlenim in če v panogi varovanja pogosto prihaja do kršitev delavskih pravic in njegove odgovore predstavil neproblematizirano, kot objektivno resnico podano s strani avtoritete na tem področju. 

mislim, da sta Dirty Skunks precej primerna za to tematiko, bolj kot da bi jaz ali ti neki sama bluzila o tej sceni. Pogovor je bil itak mišljen predvsem v kontekstu bm scene in ne samega benda (Taake). Point tega pogovora je bilo zvesti kako Dirty Skunks dojemata bm sceno, letošnje pizdarije in kako se onadva lotita, kadar bukirajo bende. Tako da ta primerjava z direktorčki imaš čist off, razen če dojemaš večina vsebin, ki jih GR pripravlja, kot nek promo voziček za vse prihajajoče dogodke, albume itn itn.

V okviru jutranjega termina jaz ne vidim kako bi lahko drugač izvedel tak pogovor, ne da bi spustil osnovnih segmentov tematike. Za daljši / bolj poglobljen pogovor pa se jih itak da povabiti. 

Seveda, da nisem tle nek stručko bm scene, niti ni point te oddaje da bi avtor sam o tem razpravljal ...

Kar se pa tiče izgovorjave, hecno je zapisati pravilno izgovorjavo (s pomočjo skandinavskih fonem), brez da bi potencialno zmedel špikerja na programu. Tako da če imaš kak boljši predlog, I'm all ears :)

Pa se ne bo noben obregnil ob to, da bo Horna 1. novembra igrala v izrazito levičarskem prostoru, kljub temu, da je njihov mastermind v preteklosti izdal kar veliko število albumov desničarskim bandom (hammer, kristallnacht?

Kaj pa, če se samo sprijaznete, da so subkulture pač apolitične in da če en antifa blekmetalc trešči na gobec enga fa blekmetalca, to pač ni razredni boj ampak samo gengfajt, prodaja vstopnic je pa pač samo biznis, ki ga pri vsem skup zanimajo le tržne niše? Mislim, kaj pa če bi se začel it raje politiko, namesto da se greste, kater geng je bolši?

„Another lingering question is the accusations of being a political band. HORNA has never been and never to be a political band nor do any of the band lyrics have such content. We are satanist, heathen, BLACK METAL. What any ex-members might represent is not what we stand for. For once and all, may it be clear.“

ampak zakaj pripisujemo manjsi pomen dejanjem kot besedam?

@Anonymous Mogoče si bom zdaj malo ugovarjal, ampak, zakaj se enim zdi ločevanje besed od dejanj tako samoumevno? Mogoče bi se dalo zaključiti s tem: kdor ni pripravljen govoriti o industriji glasbe in njeni reprodukciji skozi subkulture, naj raje molči o nacizmu znotraj posamezne subkulture.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness