Tomo, počivaj v miru

Oddaja
28. 11. 2014 - 9.15

Osmrtnica

Po dolgem boju s težko boleznijo nas je zapustil Tomo Kutin, frontman novogoriške punk-rock skupine Scuffy Dogs, ki je med letoma 1994 in 2001 temeljito zaznamovala slovensko neodvisno sceno. »Skafiči«, katerih diskografija obsega split LP z zasedbo Wasserdicht, 7" album z naslovom Scuffy Dogs iz leta 1997, nenaslovljeni črni album iz leta 2001 in tudi pojavitve na različnih svetovnih kompilacijah (Nemčija, Italija, Mehika, Brazilija, ZDA, Japonska ...), so v svoji karieri obdelali številne festivalske in klubske odre. Tako doma kot na tujem so koncerte odpirali za imena, kot so NOFX, DOA, Cockney Rejects in Marky Ramone. Leta 2009 se je porodila ideja za ponovno združitev, a se je zaradi smrti basista Ivana Sirka zavlekla v leto 2010. Med letoma 2010 in 2012 so Scuffy Dogs v posodobljeni postavi odigrali kar nekaj odmevnih koncertov in pripravljali material za nov album ter medtem izdali kompilacijski ponatis obeh svojih albumov. Kmalu zatem pa je nastopila bolezen, prav zato se je na Mostovni preteklega maja odvil dobrodelni glasbeni večer In Tomo We Trust, na katerem je nastopilo 12 lokalnih bendov, med njimi Elvis Jackson in Ana Pupedan, ves izkupiček pa so zaradi visokih stroškov zdravljenja namenili Tomovi družini: >> povezava do ganljivega reportažnega videa.

»Rjava zemlja prepita je s krvjo,
molčeča trupla nestrpno čakajo,
požgana mesta v dimu jočejo,
moji prjatli že davno mrtvi so.
Proti Herojem vojno sem začel,
proti Herojem vojno bom končal.
Krvave igre ne bom več dovolil,
po celem svetu mir bom ustalil!«

Tomo, počivaj v miru.

---

Novice

Britanski glasbeniki so sprožili peticijo, s katero želijo glasbena prizorišča zaščititi pred pritožbami glede glasnosti dogodkov. Med borci za glasne base in druge zvoke so tako Luke Abbott, Digital Soundboy, B-Traits, Hospital Records in Om Unit - ki se bo, mimogrede, 5. decembra mudil v ljubljanskem Klubu K4 in bo imel priložnost konkretno ponazoriti svojo zavzetost glede glasnosti.

Peticija, ki jo je podpisalo že okrog 30.000 ljudi, želi glasbena prizorišča zaščititi pred pritožbami jamrajočih okoliških prebivalcev, in sicer predvideva, da bi vsi, ki se na novo priselijo v neki okoliš, znan po glasnih dogodkih, podpisali klavzulo, s katero se odrečejo možnosti, da se glede dotičnih dogodkov pritožujejo oblastem. Če idejo prenesemo na lokalni nivo, bi se verjetno izkazala za nekoliko nekoristno, saj je večina zaspanih prebivalcev, ki so dosegli bližajoče se zaprtje Bikofeja in vedno pogostejše intervencije na Metelkovi, že zelo dolgo zasuta v svojih malomeščanskih jarkih. A gotovo tudi pri nas obstaja način, da se jih izkoplje ven.

>> Wu-Tang Clan in njihov novi album A Better Tomorrow na voljo za spletno poslušanje v celoti.

V minulem tednu je izšel v živo posnet album novozelandske drone trdnjave Black Boned Angel z naslovom >> Eternal Return. Nietzschejanski koncept večnega vračanja enakega so sicer letos na skupnem albumu obdelovali že Sunn in Ulver, Black Boned Angel pa s tem albumom, kot kaže, napoveduje prvega v seriji živih posnetkov. Skorajda ura glasne in zamaknjene psihedelije.

Angleški producent Nathan Fake je že pred časom s kolegom Wesleyjem Matsellom ustanovil lastno založbo Cambria Instruments, sedaj pa najavlja tudi svoj prvi EP, ki bo izšel pod njenim okriljem. Sicer varovanec založbe Border Community, ki je pri njej izdal tri albume, malo ploščo najavlja s komadom Nuuk, ki je mesto že našla na >> SoundCloudu. 

Mladi domači dvojec Monowi Twins je v tem tednu izdal svoj prvi dolgometražni album. Po mali ploši 5 Tales, ki je izšla aprila letos, je Andijev in Sanjin drugi letošnji studijski izdelek naslovljen Hush Now. Na njem je skupno 11 skladb, navdahnjenih z nekoliko temačnim ameriškim folkom, plošča, na kateri je sodelovalo še cel kup dodatnih glasbenikov, pa je, kot se dandanes spodobi, na voljo za posluh in prenos z >> Bandcampa.

Petkovo priporočeno branje:

Killer Mike in ganljiv intervju ob dogodkih v Fergusonu.

Izhod

Kdo rabi Študenta? (Y, Nakajima, Coma Stereo) @ Menza pri koritu, Ljubljana

Kdo rabi Študenta?: Dubzilla feat. Klemen Klemen, Mirko, Sunny Sun, Jaka & Felis Catus, Freeverse & Cookie, Nikus Pokus @ Gala Hala, Ljubljana

Kdo rabi Študenta?: Hexenbrutal, Dodecahedragraph, Kroupa live, Ocular, Big D, SSS, Schrauff @ Channel Zero, Ljubljana 

Kdo rabi Študenta?: Alkohol, Extreme Smoke 57, Panikk, Vulvathrone @ Klub Gromka, Ljubljana

Festival Sonica @ različne lokacije v Ljubljani

ŠKM Banda in Aldo Ivančič @ Gledališče Glej, Ljubljana

Čao Bikofe, vidimo se!: Nikus Pokus & Fvton @ Bikofe, Ljubljana

Interceptor (poslovilni koncert) @ Orto bar, Ljubljana

Laibach @ SNG, Nova Gorica

Soulcharger @ Swenak, Idrija

Noctiferia, Necrotic @ Lokalpatriot, Novo mesto

Žur na vlaku MB-Ruše-MB (Miki Solus, Stojan Kneževič) @ Vlak MB-Ruše-MB in Radiostolp 3

Holographic Human Element, Seven Mouldy Figs @ MKNŽ, Ilirska Bistrica

Zverinski hip-hop koncert: Tekochee Kru, Eyeceeou ... @ Klub eMCe plac, Velenje

---

Monowi Twins - Charlie
Scuffy Dogs - Heroj

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.