IMF-OVSKIH AKADEMSKIH 15

IMF-OVSKIH AKADEMSKIH 15

Oddaja
14. 10. 2015 - 14.00

Konec minulega tedna so na IMF-u oziroma na Mednarodnem denarnem skladu izdelali poročilo, namenjeno ministrstvu za finance Republike Slovenije. Na Mednarodnem denarnem skladu v poročilu trdijo, da je javna poraba za izobraževanje v Sloveniji četrta najvišja v deležu BDP v Evropski uniji, in predlagajo več možnosti racionalizacije, kot je na primer povečanje števila učencev na učitelja ali prevetritev pravic za študente. Razlog za visoko raven porabe na Mednarodnem denarnem skladu vidijo predvsem v veliki masi za plače in prevelikem številu zaposlenih v izobraževalnem sektorju. Izpostavili so tudi, da se je med letoma 2000 in 2012 število zaposlenih v izobraževanju povišalo za sedemindvajset odstotkov ob istočasnem zmanjšanju števila šolajočih se za pet odstotkov. Največja odstopanja med številom zaposlenih in številom šolajočih se so zaznali na področju osnovnošolskega in terciarnega izobraževanja. Branimir Štrukelj iz Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije je za časnik Dnevnik opozoril, da so učitelji že sedaj preobremenjeni, saj se med drugim število otrok v osnovnih šolah že štiri leta povečuje. Po besedah ministrice za izobraževanje, znanost in šport Maje Makovec Brenčič se je priporočil IMF-a potrebno lotiti v stiku z deležniki.

Rektor Univerze v Mariboru Igor Tičar je pretekli petek Klavdiju Logožarju vročil odločbo o razrešitvi s funkcije dekana Ekonomsko-poslovne fakultete. Za vršilca dolžnosti dekana je imenoval Davorina Kračuna. Postopek proti Logožarju se je sicer odvijal že od letošnjega poletja, ko je v javnost prišla novica, da je sedaj že bivši dekan leta 2008 prodal vsebino diplomskega dela svoje študentke kot študijo Darsu za 24.000 evrov brez njene vednosti. Tičar je v sporočilu za javnost izpostavil, da se z zaključkom te  zgodbe slovenski visokošolski prostor še zdaleč ni popolnoma očisitil.

Nehigiensko ravnanje pa je bilo v preteklih dneh očitano tudi Agenciji za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije. Omenjena bo letos za financiranje raziskovalne dejavnosti v znanosti namenila 135,9 milijona evrov, s tem pa so za letošnje leto javni razpisi, če izvzamemo mednarodna sodelovanja, tudi zaključili. Na agenciji je zaključen tudi razpis za spodbujanje zaposlovanja mladih doktorjev znanosti. Med izbranimi na tem razpisu so po pisanju časnika Delo opazili kar nekaj takšnih, ki so bili še tik pred zaključkom razpisa zaposleni na inštitutu ali fakulteti. Slednje kaže na to, da razpis svojega namena, vsaj po navedbah Dela, ni dosegel. Na agenciji so odgovorili, da je v tem razpisu šlo za primer pilotne izvedbe. Zanimivo je tudi dejstvo, da je Agencija za raziskovalno dejavnost psihoanalitiku in astrologu Matjažu Regovcu namenila sredstva v višini 3300 evrov za sofinanciranje šestih monografij. Regovec se je po medijskem razkritju tem sredstvom odpovedal z obrazložitvijo, da si ljudje predstavljajo, da so iz razpisa za znanstvene monografije financirani horoskopi, temu pa ni tako.

Pred dnevi je Javni sklad za razvoj kadrov in štipendije objavil razpis za dodatke k štipendijam za študente in študentke, ki so se že oziroma se v šolskem letu 2015/2016 odpravljajo na študijsko izmenjavo ali prakso Erasmus plus. S tem je postalo jasno, da bo dodatek štipendijam letos znašal le osemdeset evrov na mesec, torej sedemdeset evrov manj kot prejšnja leta. Informacija je presenetljiva predvsem zato, ker je ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič letos pomladi obljubila, da bo sredstva za dodatek k tem štipendijam zagotovila. Ker nas je zanimalo, kako živijo študentje ob zmanjšanju dodatka, smo poklicali študenta, ki je na podiplomski študij filozofije odšel na šestmesečno izmenjavo Erasmus v nemški Tübingen. Vprašali smo ga, kaj v dani situaciji namerava: Izjava. Nadaljuje: IzjavaAli bi se za izmenjavo odločil, če bi vedel, da bo dodatek k štipendiji znižan? - Izjava.

Mariborska univerza bo leta 2017 Z nanosatelitom odšla v vesolje! na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v sodelovanju s podjetjem Skylabs izdeluje prvi slovenski nanosatelit, ki bo poletel v orbito in od tam opazoval zemljsko površje. Izobraževalna evropska misija se imenuje Trisat, sofinancira pa jo tudi Evropska vesoljska agencija. Cilj Trisata je sodelovanje med študenti in slovensko vesoljsko industrijo. Na Univerzi v Mariboru tako izdelujejo majhen satelit z zmerno sposobnostjo oddaljenega opazovanja Zemlje na osnovi multispektralnega zajema slik v kratkovalovnem infrardečem spektru.

ŠTUDENTSKI OBVESTILNIK 

V okviru Mirovnega inštituta bo jutri dopoldne ob 10. uri v Trubarjevi hiši literature potekala okrogla miza z naslovom Vpliv plačnega in pokojninskega razkoraka na tveganje revščine v starosti. Maja Hrženjak, Vesna Leskovšek, Peter Pogačar in Valerija Korošec bodo naslavjali vprašanja o pokojninskem varstvu v povezavi s spolno neenakostjo. Na isto lokacijo ste ob 19. uri vabljeni tudi tisti, ki si boste jutri zvečer zaželeli videno prenesti v skico, zgodbo, kip, manifest, dramo ali kakšno drugo umetniško stvaritev. Člani društva Novi dijak bodo za vas pripravili prostor svobodne umetnosti in vanj umestili dve svobodni telesi ter prepustili kreativnosti, da gre svojo pot. Ustvarjena dela bodo kasneje tudi razstavljena. Jutrišnja dogodka sta brezplačna.

Dijakinje in dijaki, zbrani v samoinciativo OdgovorNI, s pomočjo mentorjev v petek ob 18. uri v Stari mestni elektrarni prirejajo cikel dogodkov. Za vstopnino treh, na dan dogodka petih evrov, boste deležni okrogle mize, impro predstave, branja poezije, video poezije in zaključnega koncerta. Namen dogodka je osveščanje o problemu begunstva in strpnosti. Podrobnejše informacije o nastopajočih in nakupu vstopnic dobite, če v Facebookov iskalnik vpišete “OdgovorNI Benefit”.

Pozor, pozor! - Izrekamo še zadnje opomnike k prijavi na avdicijo Univerzitetne redakcije Radia Študent. Kandidatke in kandidati, ki gojite zanimanje za polje izobraževanja, vzgoje in študentske politike, lahko prijave odate samo še do ponedeljka, 19. oktobra. Za podrobnejše informacije ostanite na 89,3 in ulovite jingle za avdicijo ali pa preprosto obiščite spletno stran Radia Študent.

 

Aktualnosti je zbrala Staša.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.