Umetnost vztraja

Kulturna ali glasbena novica
12. 7. 2021 - 15.10

V današnji Kreativni inšpekciji smo obiskali otvoritveni vikend Festivala sodobne umetnosti Art stays na Ptuju. Ta že devetnajsto leto zapored utrjuje in vzpostavlja nove povezave z ustvarjalci sodobne vizualne umetnosti z vsega sveta. V ta namen v sodelovanju z mednarodnim beneškim tekmovanjem Arte Laguna Prize podelijo nagrado festivala Art Stays, ki prejemniku omogoča enotedensko umetniško rezidenco na Ptuju in razstavo v enem izmed ptujskih razstavišč. Teh je letos sedem. Med drugim si je umetniška dela mogoče ogledati na Ptujskem gradu, v Miheličevi galeriji in Knjižnici Ivana Potrča, razstave pa so pospremila vodstva, delavnice in koncerti.

Festival sodobne umetnosti Art Stays na Ptuju
 / 8. 9. 2020

Tema letošnjega festivala je struktura. Z njo želijo organizatorji vzpodbuditi morebitno rekonstrukcijo ustaljenih mehanizmov, s katerimi dojemamo svet okoli nas. Razstavljena razmišljanja o strukturi se navdihujejo pri avantgardnih gibanjih 20. stoletja. Teme so vnaprej začrtane za naslednja štiri leta in se navezujejo druga na drugo. Tako je struktura nasledila naravo, politiko in nazadnje zvočno umetnost. Jernej Forbici, ki je skupaj z Mariko Vicari direktor festivala, pove, da je letošnjo zasnovo navdihnila razstava Enigma mentalne strukture prostora ptujskega umetnika Dušana Fišerja, ki je bila leta 2003 na ogled v galeriji Equrna. Razstavljeno delo je postalo temelj za postavitev osrednje razstave festivala v Galeriji mesta Ptuj, Fišer pa je zanjo ustvaril novo delo, interaktivno instalacijo, s katero raziskuje strukturo neskončnosti. Gre za leseno polžasto strukturo s polprosojno belo kupolo, z vstopom v katero je izzvano gledalkino dojemanje meja. Njegova dela se dopolnjujejo z deli, izposojenimi iz Studia La Citta, galerije Riccardo Crespi, Montoro 12 in Galerije Fotografija.

Festival je otvorila ruska umetnica Saša Frolova s performansom v Dominikanskem samostanu. Gladko zloščene z zrakom napolnjene skulpture iz lateksa so postale kostumi za baletne plesalce. V dialogu z bronastimi kipci japonskega umetnika Kyojija Nagatonija pa so razstavljene tudi v Baročni galeriji Ptujskega gradu, kjer so se sodobna dela pridružila stalni postavitvi baročnih slikarskih del. 

Pomemben del festivala predstavljajo še intervencije v javni prostor, združene pod naslovom Infrastructura. Te nagovarjajo obiskovalke in obiskovalce, ki razstavnih prostorov samoiniciativno ne bodo obiskali. Poleg tega pa nekatere izmed njih nagovarjajo tudi infrastrukturne tegobe mesta. Več o tem pove kustosinja Doroteja Kotnik.

Izjava

Arheološko zbirko so v depoje pospravili zaradi prenove Dominikanskega samostana, načrtovane v sklopu  priprav na projekt Evropska prestolnica kulture 2012. Prenova še ni končana, zbirko pa hranijo v zanjo neprimernih pogojih.

Organizatorji festivala so želeli opozoriti tudi na pomanjkljivo protipožarno varnost Ptujskega gradu, česar so se lotili z vizualizacijo najslabšega scenarija, projiciranega na sam grad, v katerem je ta navidezno pogorel do tal.

Art Stays lahko obiščete do 18. septembra, v prihodnjem letu, ko bo festival obeležil dvajset let, pa si bo nekatere razstave možno ogledati v Galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness