Štiri stališča o slikarstvu

Kulturna ali glasbena novica
26. 2. 2020 - 15.10

Razstava, nastala v sklopu izmenjave Akademije za likovno umetnost in oblikovanje ter sveta za umetnost Univerze v Ljubljani, z naslovom Policentričnost slikarskih vprašanj se bo otvorila danes ob 19. uri v zagrebški galeriji Academia Moderna. Umetnice Janja Kosi, Anastazija Pirnat, Monika Slemc in Neja Zorzut se pod mentorstvom profesorjev Žige Kariža, Ksenije Čerče, Bojana Gorenca in Sergeja Kapusa sprašujejo o mestu slikarstva med številnimi novimi mediji v sodobnem svetu. S štirimi različnimi vizualnimi jeziki prek tradicionalnega medija slikarstva umetnice umeščajo človeško eksistenco v družbo in vizualne podobe v sodobni čas. 

Janja Kosi se tako ukvarja z osebnimi vtisi v določenem kraju, tako da ustvarja kolaže opažanj obiskanih krajev. Anastazija Pirnat se prek teme izbrisa kot posledice časa ukvarja z bledenjem spomina, Monika Slemc pa z novimi tehnološkimi prijemi združuje klasično slikarstvo in digitalno manipulacijo, da analizira konstrukcijo narave. Neja Zorzut s slikarskimi instalacijami preučuje različne dimenzije in opozarja na opozicijo objekta in slike. Z različnimi načini izražanja v slikarstvu torej prek aktualnih tem in vprašanj sodobnega slikarstva avtorice dokazujejo nujnost slikarstva tudi v današnji dobi. 

Pomen imena razstave nam je podrobneje objasnil še kurator razstave dr. Tomislav Vignjevič.

Izjava.

Razstava bo na ogled do 14. marca 2020.

Na oddelku za oblikovanje Akademije za likovno umetnost in oblikovanje so študentke podiplomskega programa oblikovanja vizualnih komunikacij svoja dela predstavile na natečaju New Talent Annual, mednarodnem oblikovalskem tekmovanju v sklopu newyorške založbe Graphic. V kategoriji oblikovanje embalaže so nagrade prejele vse štiri prijavljene avtorice; Karin Rošker zlato nagrado, Ana Valenko srebrno nagrado, Nina Ninković in Maruša Rimc pa častno omembo.

Prijavljeni raziskovalno-eksperimentalni projekti s skupnim naslovom #bau-bau so dizajni embalaže za brezalkoholno pijačo, ki je namenjena mlajši populaciji. Novost projekta je bila  tridimenzionalna podlaga, ki je navadno v grafičnem oblikovanju omejena na ploskovitost, kar je tudi poudaril profesor na akademiji in mentor nagrajenih avtoric Edvard Čehovin. Odlični rezultati avtoric obeležujejo že četrti uspeh na tem tekmovanju in tako dela avtorjev iz ljubljanske Akademije postavljajo ob bok avtorjem prestižnih svetovnih šol.

Na Ministrstvu za kulturo želijo spodbuditi kreativnost predvsem na področju kulturne industrije. Sredi februarja je ministrstvo objavilo javni razpis za spodbujanje kreativnih kulturnih industrij z naslovom Center za kreativnost 2020-2021. Na razpisu bodo razdelili 2,21 milijona evrov nepovratnih sredstev, od tega 1,7 milijona evrov za vzhodno kohezijsko regijo in 510.000 evrov za zahodno kohezijsko regijo. Ministrstvo želi vzpostaviti most med kulturnim sektorjem in gospodarstvom ter tako spodbujati razvoj novih izdelkov, storitev in procesov pri prijaviteljih. Razpis bo odprt do 6. aprila. 

Kulturne novice je pripravila vajenka Taja.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness