Židovska steza skozi Kalejdoskop

Kulturna ali glasbena novica
5. 6. 2015 - 15.10

Danes bo z likovno nalomljenko Break it! Tima Pregrada in DJ Erma v Layerjevi hiši v Kranju potekalo odprtje festivala sodobnih odrskih umetnosti Kalejdoskop 2015, ki ga organizira kulturno društvo Qulenium. Festival se odvija že od leta 2007, namenjen je predvsem predstavitvi projektov mladih, neuveljavljenih umetnikov. Videli bomo lahko več sklopov plesnih miniatur, tudi predstave uličnega gledališča, otroški muzikal in druge performanse.

Predpremierno bo uprizorjena tudi predstava IndEscp Jana Rozmana, vizualno pa bo performans podkrepil dvojec Izland. Gojenka kulturnega društva Qulenium, Ana Romih, ki je pred kratkim diplomirala kot koreografinja na SNDO v Amsterdamu, bo na Kalejdoskopu uprizorila dve predstavi – solo Merry Go Round in duet V preobleki sebe. Direktorica festivala, Saša Lončar, nam je orisala produkcijo glasbenih miniatur, ki se bodo odvile tekom festivala in so nastale v produkciji Quleniuma:

IZJAVA

Krčenje proračuna v kulturi se pozna tudi Quleniumu, saj se je obseg festivala zmanjšal skoraj za polovico. Iz lanskoletnega tridnevnega dogajanja festival letos obsega le dva dni, število dogodkov pa se je zmanjšalo s 14 na 9.

Uradno se bo letošnji Kalejdoskop odprl danes ob 19.30 v hiši Layer z likovno nalomljenko Tima Pregrada in DJ Erma. Ponovno Saša Lončar:

IZJAVA

Dogajanje v Kranju bo potekalo dva dni, naslednji teden pa se bo dogajanje preselilo v prestolnico, kjer bo v Slovenskem mladinskem gledališču na ogled sklop plesnih miniatur Gibogib v produkciji Quleniuma in plesni duet Ane Romih V preobleki sebe.

Tudi v Ljubljani se bodo danes uveljavljali mladi umetniki. V produkciji BiTeatra se bo v Kulturnici LGL na Židovski stezi odvila tretja premiera v letošnji sezoni. Predstava Potestad Eduarda Pavlovskega v režiji Milana Goloba je monodrama v izvedbi Vida Klemenca. Besedilo iz leta 1987 preizprašuje funkcijo gledališča kot terapevtskega prostora. Protagonist je zblojeni zdravnik, ki nam skozi predstavo izpove svoje izkušnje doživljanja zeitgeista slovenskega prostora v drugi polovici 20. stoletja.

Gledališko obarvane kulturne novice sta pripravila jedi master Pia in padawan Lovrenc.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

HUDA FOTKA!!!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.