2buna

Kulturna ali glasbena novica
24. 6. 2015 - 15.10

Na preddržavnostni dan očitno velja kulturni molk. Ni čisto jasno, ali bojkotu kulturnikov botruje dopustniško razpoloženje ali pa gre za statement napram vse bolj abotnim razmeram v kulturi. No, če smo že pri abotnostih, potem velja ta dan posvetiti novicam, ki so se začele pred meseci in kar trajajo in trajajo. Govorimo seveda o melodrami večdejanki študentskega medija Tribuna.

Da vas spomnimo in opomnimo: pred meseci se je uredništvo Tribune razcepilo. ŠOU v Ljubljani je namreč novo odgovorno urednico izbral mimo in navkljub ostremu nasprotovanju mnenja sodelavcev. Zgodbo verjetno poznate, programski svet se je odločil za Ano Pavlič, kolektiv pa za dolgoletnega sodelavca Aleša Menediževca. Sledil je razkol, kjer je kapital, infrastruktura in deloma ime ostalo pod okriljem ŠOU, medtem ko so sodelavci šli na svoje ter so s Tribuno na črno brez institucionalne in materialne zaslombe nadaljevali z delovanjem. Že nekaj tednov namreč vsak torek in četrtek izhajajo članki Tribune na črno v tematskem sklopu Šouvinizem.

Zgodba je vsekakor pomenljiva. Ana Pavlič je bila denimo izbrana zaradi vztrajanja na »odprtosti« in »približevanja študentom«, predvsem pa na spletni obliki. To s približevanjem bi se dalo razpravljati, ali morajo teme, ki so blizu študentom, biti tudi njim prijetne. A kolektiv Tribune na črno ustvarja ravno v spletni obliki in zdi se, da jo je polemika celo poživila. Ime Tribuna je namreč zaščiteno in po Facebook-intervenciji so morali spremeniti ime v 3buna. Stari na spletno dobo nepripravljeni kolektiv je tako pod novim imenom 3buna na novo vzpostavil Facebook prisotnost. Institucionalna šouvinistična Tribuna pa na videz stagnira. Nima prisotnosti na družabnih omrežjih, na spletni strani pa je le razpis za nove člane.

Zanimalo nas je torej, kaj se dogaja s Tribuno. Tisto ŠOU-ovo in nepravo. Kontaktirali smo urednico Ano Pavlič in oddelek za stike z javnostjo ŠOU-a v Ljubljani, vendar je bila Pavlič nedosegljiva za naše klice. Zato smo poklicali Aleša Mendiževca, ki nam je nekaj več povedal o odnosih med Tribunama:

//////////////////////////klikni/in/slišal/boš///////////////////////////

Smo pa v drugo uspeli dobiti Majo Burjo iz stikov z javnostmi ŠOU, kjer je na naše vprašanje, zakaj 3buna obstaja in izdaja članke brez finančne in institucionalnega zaledja, medtem ko Pavličeva Tribuna na videz stagnira. Na naše veliko presenečenje je odvrnila, da je nova številka Tribune izšla in je že po fakultetah. Moramo reči, da je na radiu zavladala evforija, saj je bilo kar samotno biti edini neodvisni medij tako velike in bojda demokratične institucije. Ker ŠOU Tribuna nima spletne prezence in ima neodzivno urednico, smo nemudoma na fakultete poslali raziskovalca na terenu. Vendar nas je njegovo poročilo spet zavilo v osamljeno melanholijo, saj je poročal, da gre za šouvinistično piarovsko raco in revij ni nikjer na spregled.

Na srečo smo potem uspeli dobiti Majo Burjo iz oddelka za stike z javnostjo ŠOU-a v Ljubljani, ki se je medtem pozanimala o stanju šouovske Tribune. Nova Tribuna se namreč tiska in bo v roku tedna dni dostopna po fakultetah, kasneje pa šele na internetu. Zanimalo nas je, kakšna bo nova Šoubuna in čemu vztrajati na medijski tehniki devetnajstega stoletja:

 

//////////////////////////klikni/in/slišal/boš///////////////////////////

 

Tako, tradiciji je potrebno slediti. Ni kaj.

 

Kulturne novice je pripravil Turk, šouvinistične piarovske race pa

je na terenu iskal Robert.

 

 

Institucije: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.