Analiza razpada Jugoslavije

Kulturna ali glasbena novica
17. 1. 2020 - 15.10

Danes ob 17.30 bo v Atriju ZRC predstavitev znanstvene monografije Analiza razpada Jugoslavije v luči nacionalizma, pod katero sta podpisana univerzitetna profesorja Sergej Flere in Rudi Klanjšek, izšla pa je lani pri Univerzitetni založbi Univerze v Mariboru. Sogovornika obeh avtorjev bosta priznani srbski zgodovinar in znanstveni svetovalec Inštituta za sodobno zgodovino v Beogradu Predrag J. Marković ter politolog, sociolog in predavatelj na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru Tibor Rutar.

Pričujoča monografija se ne ukvarja z vojnami iz 90-ih let prejšnjega stoletja, temveč se osredotoča na samo delovanje “Titove” Jugoslavije od njenega formiranja do krvavega razpada. Avtorja, ki sta se trudila pisati z nacionalno nevtralne pozicije, razpad obravnavata kot dolgoročni proces. Znotraj tega procesa je bila vojna le eskalacija predhodno zasejanega nacionalizma političnih elit. Celostno analizo pojava tako spremljajo tudi študije etnicitete in nacionalizma - odkritega, prikritega in celo nezavednega. Širile so ga politične elite, čeprav so verjele, da se, ravno nasprotno, bojujejo proti njemu. Nacionalizem se je tako skrival celo za idejama bratstva in enakosti.

Ko govorimo o nacionalizmu v Jugoslaviji, pogosto pozabljamo, da ta ni bil prisoten le pri Srbih in Hrvatih, temveč tudi pri Slovencih, predvsem ob koncu 80-ih let. O tem smo povprašali tudi profesorja Sergeja Flereta.

Izjava

Knjiga tako predstavlja nov poskus celostne analize pojava, ki presega področje nekdanje Jugoslavije. Razumevanje funkcioniranja večnacionalnih političnih entitet nikoli ni bilo aktualnejše kot danes. Po besedah profesorja Flereta se o tovrstnih zadevah na našem področju govori in piše premalo.

Izjava

Nekateri kritiki Socialistične federativne republike Jugoslavije so mnenja, da je bila skupna država obsojena na razpad že od samega začetka, ko so bili na drugem zasedanju Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije, krajše AVNOJ, vzpostavljeni okvirji nove države. Toda profesor Flere je mnenja, da se je usodna napaka, ki je Jugoslavijo pripeljala do razpada, zgodila nekoliko kasneje, v 60-ih letih.

Izjava            

Kulturno novico je pripravil vajenec Marko.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.