Avdio-vizualne novice

Kulturna ali glasbena novica
27. 6. 2013 - 14.20

Med 19. in 21. uro se lahko odpravite do Plečnikovega trga v Ljubljani, kjer zavod Cona štarta z novo multimedijsko predstavo Hodi mesto. Pridete lahko peš, s kolesom, z rolerji, vesoljsko ladjo ali skiroji; pripravljavci projekta pa vam bodo izročili pametni telefon z zemljevidom in slušalkami. Tega ob predaji dokumentov pač odnesete s seboj in se s pomočjo njega ob različnem času odpravite na dezorientacijski ogled mesta. Preko zvočnih slik, vgrajenih na natanko določene lokacije, boste Ljubljano posledično doživljali takšno, kakršna je; takšno, kot bi lahko bila; kot je bila in kot morda bo. Projekt Hodi mesto sta zasnovala Irena Pivk in Brane Zorman, potekal pa bo ob izbranih dneh vse do četrtka. Kako vodljiv je ta zemljevid in kakšen je njegov namen, nam je povedala organizatorka Jasmina Založnik.

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Predstava Hodi mesto se v četrtek združi s 16. festivalom uličnega gledališča Ana Desetnica. Ta se začenja danes v Izoli. Pohod igralcev, klovnov, bruhalcev ognja in akrobatov se bo nadaljeval v Sežani, Novi Gorici, Kamniku, Ljubljani in Kranju, prispel pa bo vse do Maribora. V prestolnici ga boste ujeli 6. julija, ko bo v Španskih borcih potekala okrogla miza na temo Umetnost in demonstracije: vloga uličnega gledališča v množičnih protestih. Jasno je namreč, da je zimske proteste zaznamovalo izdelovanje mask in plakatov, zgodil pa se je tudi umetniški Protestival. Ana Desetnica bo v organizaciji Gledališča Ane Monro potekala do 12. julija, poleg na napovedane dogodke pa se lahko pripravite tudi na kakšno intervencijsko presenečenje.

 

Ob 20. uri ste vabljeni v Mestno galerijo, in sicer v sloganu Zabavaj me! Tak je naslov skupinske razstave, ki se osredotoča na čas, nasičen s podobami. Si predstavljate, da ne bi imeli računalnika ali televizije? Razobešen pa ne bi bil noben plakat?! Četudi vas marsikaj morda ne zanima, tovrstno vizualno procesiranje pušča svojo sled in oblikuje vašo predstavo o svetu. Razstava se posledično osredotoča na Huxlijevo tezo, da se resnica izgublja v množičnosti irelevantnih informacij, pa tudi na njegovo mnenje, da nas bo pogubilo tisto, kar najbolj obožujemo. Nocoj bosta predstavljena pionirja video umetnosti Bill Viola in Nam June Paik, poleg njiju pa še devet ostalih ustvarjalcev. Kustosinja Alenka Gregorič nam je zaupala, da televizija kljub računalnikom ni izgubila na gledanosti, njena moč se celo veča. Kako je urejala razstavo in kaj je vplivalo na njen izbor, pa lahko slišite v izjavi.

*Izjava se nahaja v posnetku oddaje

 

Kulturne novice je pripravila Katarina.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness