Bajeslovni aspekt Slovenca

Kulturna ali glasbena novica
17. 2. 2017 - 15.10

Kot ponavadi tudi danes slovenska kulturna sfera ponuja pester izbor dogodkov za vse ljubitelje kulturnega udejstvovanja. Tako se bo danes ob 19-ih v galeriji UAUU otvorila razstava Maje Poljanc Encyclopedia Mythologica Slovenica. Razstava bo predstavila dvajset ilustracij bajeslovnih bitij iz slovenskega kulturnega prostora, med katerimi se znajdeta tudi železna kokoš s trinajstimi zlatimi jajci in vodna vila Rusalka.

O odnosu Slovencev do lastne mitologije smo povprašali avtorico ilustracij Majo Poljanc.

*Izjava

Ob petih popoldne bodo v Trubarjevi hiši literature predstavili srbski prevod Integralov, ki so nastali izpod peresa Srečka Kosovela in bili prvič izdani posthumno leta 1967. Prevod v srbščino je opravil Josip Osti. Ni naključje, da je izid knjige ravno na današnji dan, skoraj stoletje od njenega nastanka. Kosovel namreč ravno v tem trenutku in prostoru predstavlja odličnega sogovornika o krizi evropske identitete, svetovne politike in o poslanstvu pesnika v času, ko se pesniška oblika sooča z mnogimi izzivi.

Kdor pa se želi za vse kulturne dogodke tudi lepo obleči in hkrati narediti dobro delo, se lahko ob štirih udeleži že 44. Izmenjevalnice, ki se bo odvila v prostorih Rdečega križa na Viču. Projekt sloni na principu menjave hrane in higienskih izdelkov za kupončke, ki jih lahko nato zamenjate za prenovljena oblačila, knjige, skodelice in podobno. Zbrane dobrine obogatijo osnovne pakete pomoči Rdečega križa.

Ker pa se prostovoljci tudi sami umetniško udejstvujejo in predstavljajo na dogodku, smo o unikatnih izdelkih povprašali dolgoletno prostovoljko Gajo Najo Rojec.

*Izjava

Kulturne novice je za vas pripravil Benjamin Zajc.

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.