Balzamirane kulturne novice

Kulturna ali glasbena novica
19. 2. 2019 - 15.10

V današnjih Kulturnih novicah se bomo posvetili predavanju, ki bo ob 19. uri potekalo v Mestni galeriji Nova Gorica. Jasna Jernejšek, kuratorka, publicistka in recenzentka na področju sodobne vizualne umetnosti, bo govorila o vizualnem erotiziranju ženskega trupla. Predavanje z naslovom Balzamirana lepota se bo skozi sistematično analizo mnogoterih zgodovinskih primerov zahodne umetnosti in popkulture lotilo fenomena upodabljanja predvsem ženskega trupla. Več nam predstavi Jasna Jernejšek:

izjava

Nekako naravno se postavi vprašanje, ali gre za prava trupla ali pa sodobna vizualna umetnost uporablja režijo oziroma inscenacijo? Jernejšek.

izjava

Erotiziranje ženskega trupla se pojavi tako v literaturi kot v vseh vizualnih umetnostih, vendar se izkaže, da se pri upodabljanju trupel najbolje odreže prav medij umetniške fotografije. Spet govori Jernejšek.

izjava

Dejstvo je, da se je percepcija odnosa do trupla oziroma do smrti skozi zgodovino spreminjala. Kakšen je današnji pogled na truplo iz družbenega vidika, nam razloži Jernejšek.

izjava

Žensko truplo je v zgodovini umetnosti gotovo bolj prisotno od moškega. Zakaj je tako, današnje Kulturne novice zaključi Jernejšek.

izjava

Kulturne novice je pripravila vajenka Petra.

Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness