Brenkala, godala in minister za kulturo

Kulturna ali glasbena novica
16. 5. 2016 - 15.30

Mohammad Reza Pahlavi, bivši iranski šah, zadnji vladar iz družine Pahlavi in samodeklarirani kralj kraljev, nam bo končno spet prišel prav. Po tem, ko so zavezniške sile leta 1941 izsilile abdikacijo njegovega očeta Reze Pahlavija in Mohammedu omogočile, da je do revolucije leta 1979 tudi sam nosil smešne klobuke, bo njegova umetniška zbirka od danes do februarja 2017 gostovala po več razstaviščih v Berlinu. Zbirka vključuje nabor mojstrovin velikanov zahodne umetnosti, kot so Pablo Picasso, Joan Miro, Andy Warhol, Jackson Pollock, Mark Rothko in Francis Bacon.

Zdaj pa v duhu popularne nemške destinacije štiridesetih – Odrinimo iz Berlina v Ljubljano.

V Slovenski filharmoniji bo danes ob 20.00 potekal otvoritveni koncert festivala Cellofest Ljubljana, na katerem boste lahko prisluhnili najboljšim slovenskim violončelistom.

Bolj podrobno o programu koncerta direktor festivala Niko Houška.

Izjava

Kaj ima festival za ponuditi poleg dvoranske izvedbe Vivaldija, Schuberta in podobno, še enkrat Niko Houška.

Izjava

Od čela pa k lutnji. V Ljubljano prihaja Jozef van Wissem, skladatelj, lutnjar in mojster filmske glasbe, ki se je igranja na ta seksi inštrument učil pri Patu O'Brienu v New Yorku. Nastopal bo danes ob 20.00 na Vodnikovi domačiji v okviru serije Sonica Classics. Nizozemec je najbolj znan po svojem sodelovanju z režiserjem Jimom Jarmuschem, s katerim sta ustvarila dva albuma: Concerning the entrance to eternity in The mystery of heaven. Van Wissem je z njim sodeloval tudi pri soundtracku za film Večna Ljubimca ter zanj prejel nagrado za najboljšo filmsko glasbo v Cannesu leta 2014.

Za kaj gre pri seriji Sonica Classics in kaj si lahko s tega naslova v prihodnosti še obetate, Martin Bricelj.

Izjava

Kulturne novice, kot se zagre, spremljajo tudi kulturno politiko. V zadnjem času se je to manifestiralo predvsem v na trenutke pogojno duhovitem blatenju bivše ministrice Julijane Bizjak Mlakar, ki si je, po pravici povedano, vse slabe šale na svoj račun najverjetneje zaslužila.

Pred odborom DZ za kulturo se je danes predstavil kandidat za novega ministra Tone Peršak. Na to funkcijo bo, če bo njegova kandidatura ocenjena za ustrezno in nato potrjena še na plenarni seji DZ v petek, prišel z mesta državnega sekretarja. Po ministričinem odstopu ga je predlagala stranka DeSus. Iz današnjega nastopnega govora se, kot ponavadi, v resnici težko sklepa, kako se bo minister zares odrezal. Upajmo, da dovolj dobro, da ga kulturne novice nikoli ne bodo zasmehovale.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness