Drame pri obnovi Drame

Kulturna ali glasbena novica
30. 11. 2021 - 15.10

Načrt za prenovo Slovenskega narodnega gledališča Drama v Ljubljani, zaradi neuresničevanja katerega je prejšnji teden odstopil njegov ravnatelj Igor Samobor, je sprva predvideval, da bi se prenova v vrednosti 43 milijonov evrov začela naslednje leto jeseni in bi trajala tri leta. Ministrstvo za kulturo pod Vaskom Simonitijem pa je nato v novem osnutku Nacionalnega programa za kulturo stroške za prenovo določilo na 21 milijonov evrov, prav tako bi se postopek prenove začel šele leta 2023. 

Prvi resen projekt obnovitve ljubljanske Drame se je sicer pričel leta 2001, a je bil po sedmih letih, v času prve Janševe vlade prekinjen. Ministrstvo za kulturo pod Julijano Bizjak Mlakar je nato leta 2014 vodstvu Drame naložilo, naj pripravi novo dokumentacijo, ki je predvidevala poglobitev ter izselitev nekaterih programov v sosednjo Nemško hišo in skladišče v Šentvidu. Po objavljenem natečaju leta 2016 je vodstvo Drame nato izbralo projekt arhitekturnega biroja Bevk Perović arhitekti, a se je zaradi težav pri financiranju priprava dokumentacije za gradnjo pričela šele lansko leto junija, potem ko je vlada Marjana Šarca uspela obnovo prioritizirati v okviru razvojnih programov od 2019 do 2022. Matija Bevk, vodja arhitekturnega biroja Bevk Perović arhitekti, predstavi zgodovino kolobocij prenove ljubljanske Drame. 

Izjava

Po Bevkovi oceni je prenova objekta nujna, saj ni ne potresno ne požarno varen, posledično pa ne omogoča ustreznega izvajanja dejavnosti, ki tam potekajo. 

Izjava

Simoniti je na očitke glede neutemeljenega nižanja stroškov odgovoril, da je tako ravnal, ker želi transparenten vpogled v transakcijo sredstev. Pri tem je dodal, da so za vzdrževanje v preteklih letih vseeno namenili štiri milijone evrov, v zadnjem letu in pol pa 2,3 milijona evrov. Ministrstvo je ob letošnjih poplavah, ki so prizadele tudi Dramo, za sanacijo namenilo 330.000 evrov. Bevk meni, da vse našteto z na novo načrtovanimi 21 milijoni evrov vred za delovanje objekta, kot je Drama, preprosto ni dovolj. 

Izjava

Bevk podrobneje predstavi še obseg del, ki so se prvotno planirala. Predvidena je bila tako obnova kot razširitev dramskega poslopja.

Izjava

O drami je dramatično dramatiziral Matej.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness