"Dvanajst krikov od doma"

Kulturna ali glasbena novica
26. 3. 2018 - 15.10

Nov teden stopa v nove, stare dialoge. Dialogi stopajo v nove, stare dialoge s feminizmom. Feminizem jih drži za roko, stiska jih in razklepa.

Urednici aktualne tematske številke revije Dialogi Katja Čičigoj in Jasmina Založnik se, nas v tem kontekstu sprašujeta, zakaj feminizem danes. Nocojšnji dogodek v Pritličju, ob 19. uri, bo vsekakor prikladen za binarizme v slogu vprašanj in odgovorov na neskončno in nesmrtno aktualno temo feminizma.

Katja Čičigoj in Jasmina Založnik bosta skupaj z nekaterimi akterkami_ji na aktualnem polju tukajšnjega feminističnega udejstvovanja skušali reaktualizirati in kontekstualizirati feminizem. Na okrogli mizi bodo tako sodelovale_i posameznice_ki iz nekaterih organizacij, društev, iniciativ: Spol.si, Transakcija, Mesto žensk, ČIPke, Odbor za ženske Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije in Delfinke. Te so za aktualno številko prispevale tudi manifeste o svojem delovanju.

Na vprašanje o nujnostih in prednostih tematsko usmerjene številke revije odgovarja urednica Jasmina Založnik.

izjava

V aktualni številki, z izjemo Borisa Kerna, prevladujejo avtorice in nebinarne, transspolne osebe. Jasmina Založnik odgovarja na vprašanje, ali tovrstno postopanje že izraža neko določeno stališče.

izjava

Pogovor o feminizmu na eni strani mesta in pogovor o postkolonialni literaturi na drugi. O slednjem bo tekla beseda danes ob 18. uri na Besedni postaji v knjigarni Filozofske fakultete. Z britansko pisateljico in znanstvenico Minoli Salgado se bo o njenem spoprijemanju z postkolonializmom pogovarjala Petra Meterc.

Nekaj o Minoli Salgado, njenem literarnem delu Malo prahu na očeh, ki je lani izšel pri Police Dubove, pa tudi o cunamijih in nacionalizmu, nam je povedala Petra Meterc.

izjava

 

Za Kulturne novice večna vajenka Vesna.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness