Feminističnih pet za boljši svet

Kulturna ali glasbena novica
12. 2. 2019 - 15.10

Drage poslušalke, pozdravljene v Kulturnih novicah. Danes ob 20:00 se v Galeriji Alkatraz odpira skupinska razstava z zvenečim naslovom Éden, dva, … pet (kosmatih) predlogov za boljši jutri. Gre za prvo izmed dveh feminističnih razstav, ki jih pripravljata Akademija za likovno umetnost in oblikovanje in Kulturno-umetniško društvo Mreža. Drugi del bo luč sveta ugledal marca v Mali galeriji in se na en mah poklonil stoti obletnici Univerze v Ljubljani ter mesecu žensk.

Dvodelna razstava daje prostor feminističnemu ustvarjanju trenutnih in nekdanjih študentk na Akademiji, ki se je po besedah organizatork v zadnjih petnajstih letih znatno povečalo. V Alkatrazu se tako od danes naprej predstavlja pet avtoric: Lea Culetto, Nika Lapkovski, Asiana Jurca Avci, Teodora Švet in Tatiana Kocmur. Kljub različnim izhodiščem in uporabljenim medijem vsa dela dobro zaobjame naslov razstave oziroma feministična humornost, kosmata erotika, ki pa ni brez ostre kritike do družbenih razmer. Več o izbiri umetnic in kosmatem konceptu razstave nam pove kuratorka Ana Grobler.

Izjava

Tatiana Kocmur bo na razstavi slavila povešene prsi. V delih Deformada 1 in Deformada 2 preko deformacije lastnega telesa in estetizacije deformacije premišljuje telesa, ki bi lahko bila širše družbeno sprejeta, a niso. Ta premislek hkrati služi kot kritika hegemonih idealov ženskega telesa. O uporabljeni tehniki in izhodiščih za konkretno ustvarjanje govori Kocmur.

Izjava

Kocmur nam nadalje pojasni, zakaj je v svojih delih uporabila zgolj lastno telo.

Izjava

Dela Nike Lapkovski lahko vidimo kot kvirfeministična. Na razstavi se bo predstavila z neantropomorfnim potešitvenim robotom, imenovanim Éden, ki funkcionira kot odgovor in komentar na prvo seks robotko Harmony. Več o polimorfno-friendly robotu in motivacijah za njegov nastanek pove Lapkovski:

Izjava

Obe umetnici v svojih delih s humornimi predlogi po feministično kritizirata hegemone norme dandanašnje družbe. Kaj predlagajo preostale tri umetnice, izveste danes zvečer v Alkatrazu.

 

Kulturne novice je pripravila vajenka Zala. Dežurala Škerla.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.