Festival in umetnost iz zofe

Kulturna ali glasbena novica
18. 3. 2020 - 15.10

#ostanidoma ni le trendi Instagram šala, ampak tudi ukrep za preprečevanje prehitrega širjenja epidemije, ki bi lahko povzročilo kolaps zdravstvenih institucij. Dobri in pametni ljudje, ki ukrep upoštevate, lahko po novem obiščete tudi filmski festival kar z domače zofe, ker so vsi ostali pač odpovedani. Na voljo imate na primer festival kratkega filma My Darling Quarantine, ki se v celoti odvija na spletu. Kako je nastal, nam bo povedal Matevž Jerman, slovenski soorganizator iz Društva za uveljavljanje kratkega filma Kraken

Izjava

Med že omenjenimi sodelujejo tudi festivali, kot so Go Short v Nijmegnu, Festival kratkega filma v Glasgowu, festival Short Waves v Poznanu, kanadski Festival Regard in drugi. Filmi so na voljo za brezplačen ogled na platformi Talking Shorts. Jerman nam je razložil, kako si lahko filme ogledujemo:

Izjava

 

Če ste za bolj mainstream pofl, pa je Vid Valič na svojem YouTube kanalu objavil svojo monokomedijo Tvoj bodoči bivši mož. Mimogrede, tudi on je espejevec. In saga oziroma tragedija o samozaposlenih, o kateri smo poročali včeraj, se vleče dalje. Rezultatov še ni, vendar smo danes na uredništvo prejeli njihov poziv k dialogu, ki ga objavljamo v celoti. Citiramo:

“Spoštovani, V iniciativi Tudi mi smo (samo)zaposleni! redno spremljamo dogajanje okrog sprejema interventnih ukrepov za pomoč samostojnim podjetnikom in vsem tistim, ki so najšibkejši člen v ekonomski verigi. Podatki iz naše ankete kažejo, da dobra tretjina S.P.jevcev razmišlja o zaprtju dejavnosti, medtem ko več kot 55% ne ve, kaj storiti v dani situaciji. To je odraz tega, da so ukrepi države in nameni teh ukrepov nejasni in nam ne vlivajo upanja na boljši jutri. Preko naših javnih pozivov in vsesplošne razprave med samostojnimi podjetniki smo prišli do zaključka, da država ne more sprejeti nikakršnih ukrepov, povezanih z nami, brez nas. S tem dopisom predlagamo, da v skupino, ki pripravlja interventne rešitve za samozaposlene, vključite tudi predstavnika iniciative Tudi mi smo (samo)zaposleni!. Lep pozdrav, Predstavniki  iniciative Tudi mi smo(samo)zaposleni!”

Konec citata.

 

Umetnike vseh vrst, ki so trenutno v neke vrste izolaciji, pa k aktivaciji poziva tudi Mestna galerija Ljubljana. Prek spleta bodo organizirali razstavo, ki se bo odprla v petek, zaenkrat pa še vedno zbirajo umetniška dela. Več podrobnosti nam je povedala Alenka Gregorič, umetniška vodja Mestne galerije Ljubljana:

Izjava

Otvoritev razstave bo ta petek ob 19. uri na Facebook strani Mestne galerije Ljubljana. Na kakšen način bo razstava potekala?

Izjava

Ali bodo na spletni razstavi objavili vsa prispela dela? Ponovno Gregorič:

Izjava

Več o prijavi na razstavo lahko preberete na Facebook strani Mestne galerije Ljubljana.

 

DODATEK: Muzej novejše zgodovine Slovenije sporoča: Leže, sede, delovno, za računalnikom, beroč knjige, vadeč kitaro, ...Vabimo vas, da z nami delite vaš vsakdan v stripovski zgodbi.
V šestsličnem stripu nam ilustrirajte vaše preživljanje časa in skupaj bomo sestavili razstavo o življenju v času koronavirusa. Najboljše stripovske zgodbe bodo nagrajene. 
Sodelujoče pozivajo, naj svoje stripe do 1. aprila objavijo na facebooku, twitterju ali instagramu in jih ustrezno označijo, da jim bodo pri MNZS lahko sledili in delili:
Facebook: @Muzej novejše zgodovine Slovenije, Twitter: @MuzejNZS, Instagram: @muzejnzs). Tisti, ki nimate družabnih omrežij, pa jih lahko pošljete na elektronski naslov: urska.purg@muzej-nz.si

 

(Foto vir: FB Mestna galerija Ljubljana, umetnica Milanka Fabjančič)

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness