Festivalska jesen

Kulturna ali glasbena novica
20. 10. 2015 - 15.10

Jesenski večeri postajajo čedalje hladnejši in temnejši, poleg vonja pečenega kostanja pa prinašajo tople in pisane festivalske poslastice.

Letos v Mariboru med 15. in 25. oktobrom poteka 50. Festival Borštnikovo srečanje, v okviru katerega je organiziranih tudi nekaj okroglih miz in strokovnih srečanj. Današnji peti dan festivala je namenjen premišljevanju gledaliških praks v okviru aktualne produkcijske politike, ki poteka v organizaciji Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije.
 

Niko Arhar, ki je skupaj z Niko Leskovešek pripravila koncept strokovnega srečanja z naslovom Alternativa danes? Umetnost ustvarjanja gledališča zunaj produkcijskih ultimatov, smo povprašali, kako živo je slovensko gledališče.

 

*Izjava v posnetku.

Drugi del okrogle mize je bil namenjen vprašanju repertoarne politike. Je t. i. železni repertoar zapornica, če ne celo zapor za ustvarjalno in novo gledališkega?

 

*Izjava v posnetku.

 

Kakšne pa so posledice:

 

*Izjava v posnetku.

 

Zadnji del okrogle mize se posveča vprašanju dobrih praks.

 

*Izjava v posnetku.

 

Pri ustvarjanju gledališkega prostora igra pomembno vlogo tudi njegova refleksija.

 

*Izjava v posnetku.

Tradicionalno se nam obeta dolga festivalska jesen. Danes je v Klubu Cankarjevega doma potekala novinarska konferenca, na kateri je programski direktor ljubljanskega filmskega festivala LIFFE Simon Popek predstavil, kaj si bomo ogledovali v novembrskih dneh. Letošnji festivalski datumi so zapisani med 11. in 22. novembrom.

 

Klasična festivalska tabela nam pripelje sekcije Perspektiv z odmevnimi prvenci, Panoramo svetovnega filma, žlahtne Kralje in kraljice, robno Ekstravaganco, otroško-mladinski program, kot tudi retrospektivo in posvečeno.

 

Nekaj o slednjih dveh nam je povedal Popek:

 

*Izjava v posnetku.

 

Zakladnico najboljših kopij v svojih nedrjih sicer skriva ameriški kinotečni George Eastmans House. Ta je ob letošnji stoletnici Technicolorja pripravil obširno retrospektivo, ki je gostovala tudi po pomembnih evropskih festivalih. Zanimalo nas je, katerih kopij bodo deležni domači sladokusci.

 

*Izjava v posnetku.

 

Kaj več o filmskem novembru pa, kakopak, kmalu.

 

 

 

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness