Glede konzumeristične realnosti in posledične postapokaliptične prihodnosti

Kulturna ali glasbena novica
12. 4. 2019 - 15.10

Dihaj Smeti,

postani Smeti,

recikliraj svoje

misli.

Ni jih Smeti boljših od

lastnih Smeti.

Smo tisto, kar

smetimo.

Zasmeti svoje sebstvo

Sprosti notranje smetstvo.

 

Cirkuška scena v Ljubljani obstaja, o čemer se na lastne oči lahko prepričate jutri ob 19.00 v Stari mestni elektrarni.* Nastopil bo ansambel Mismo Nismo, ki ga sestavljajo artisti Eva Zibler, Oton Korošec in Tjaž Juvan. Slednji so tudi avtorji uvodne lirike. V cirkuško ustvarjanje jih je povezala očarljivost alternativne kulture in majhnost scene, začeli pa so skupinskim žongliranjem v Menzi pri koritu na Metelkovi. Skupina se je formirala, ko so nekaj let nazaj pripravljali postapokaliptični ognjeni kabare. 

Glasbeno-cirkuška improvizirana predstava, ki jo lahko vidimo jutri, snovno zajema iz konzumeristične realnosti in posledične postapokaliptične prihodnosti. Materializacijo obojega predstavljajo smeti, na katerih predstava temelji. Poleg cirkuškega razpolaganja s smetmi ustvarjalce zanima tudi noise glasba in napake, ki jih umetniški proces pogosto zamolči, pa mu jih ne bi bilo treba. Predstavo predstavi naslednji avdio vložek, ki mu sledi komentar Eve Zibler:

Izjava

Smeti, ki v predstavi igrajo rekvizite, so našli na različnih kosovnih odpadih v Ljubljani in v Zagrebu. Cirkuško pristopanje do najdenih predmetom in ljubezen do noise glasbe jim omogoča lažje izražanje priljubljenega žanra v domačem, cirkuškem jeziku. O prenosu noise glasbe na cirkuški medij in konceptu projekta smo povprašali Juvana.

Izjava

Ustvarjalci se poleg uprizoritvenih dejavnosti, delavnic in rezidenc poslužujejo tudi inkluzivne cirkuške pedagogike, ki že nekaj časa bogati dnevne aktivnosti prebivalcev azilnega doma. Kako poteka in kakšen vpliv ima cirkuško izražanje na tamkajšnje prebivalce, nam je povedala Zibler.

Izjava

Po izkušnje in zabavo lahko potencialni cirkuški pedagog ali navdušenec pride vsako sredo ob 18.00 na Pedagoško fakulteto, kjer v telovadnici brezplačno potekajo cirkuške delavnice. Pojasnili so nam tudi, kako se lahko povežemo z azilnim domom.

Izjava

Kulturne novice zaključujemo z vestjo, da bodo danes v Moderni galeriji podelili Jakopičevo nagrado slikarju, ilustratorju in profesorju na akademiji za vizualno umetnost Milanu Eriču. Komisija ugotavlja, da gre za, citiramo, izjemno duhovitega in obenem resnega kritika sedanje družbe in današnje dobe, ki s svojim vrhunskim obvladovanjem likovnega jezika in izjemno pozitivno energijo pomembno vpliva in za seboj pušča globoke sledi na področju ilustracije, risbe in animiranega filma, konec citata. Nagrada izpostavlja najboljše likovno-vizualno delo ali razstavo, predstavljeno v javnosti v preteklih petih letih, lahko pa se podeli tudi za življenjski opus. Priznanja za umetnike mlajše generacije so podelili Suzani Brborović, Niki Oblak in Primožu Novaku.                      

Kulturne novice je pripravila Nika.

*Predstava se je odvila v okviru Sindikata odklonskih entitet, katerega prireditelj je zavod Emanat.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.