Glej, tranzicija!

Kulturna ali glasbena novica
9. 11. 2018 - 15.10

Drago poslušalstvo, pozdravljeni v petkovih Kulturnih novicah.

Danes je ljubljanska kulturna scena obarvana z niansami Balkana. Zvečer ob 20. uri v gledališču Glej gostuje črnogorsko Kraljevsko pozorište Zetski dom iz Cetinja. Odvila se bo uprizoritev predstave z naslovom Bog masakra, ki je nastala na podlagi istoimenske besedilne predloge sodobne dramatičarke Yasmine Reza. Francoska avtorica, ki jo radi primerjajo z Molièrom, je napisala komedijo, ki se iz običajnega prepira dveh šestletnikov spreobrne v danes vse običajnejši sovražno-govorni prepir njunih staršev. Uprizoritev črnogorskega teatra preiskuje dinamiko na začetku prijaznega dialoga, ki iz navadnega prizadevanja po pomiritvi vse hitreje prehaja v šovinizem, homofobijo, rasizem in mizoginijo.

Predstavo, ki je bila na domačem terenu deležna izrazito pozitivnih kritik, je režiral makedonski režiser Siniša Evtimov. Povedal nam je nekaj več o odločitvi za ta tekst in o glavnem fokusu njegove uprizoritve.

Izjava

Zadnje čase, pričakovano, tudi v gledališki umetnosti nastaja vse več uprizoritev, ki se spopadajo s problematiko ksenofobnega govora in njegovih posledic. Sogovorca smo povprašali, kakšno je njegovo videnje kritičnega dometa tovrstnih predstav in politične korektnosti, ki postaja vse bolj banalna.

Izjava

Za  konec nam pojasni, kaj mu kot režiserju pomeni današnje gostovanje v Gleju.

Izjava

Nadaljujemo z mednarodnim dogodkom, ki se ga danes in jutri lahko udeležite v Atriju ZRC. Gre za projekt Eirene - Post-vojne tranzicije v spolni perspektivi: primer severovzhodne jadranske regije - pod vodstvom zgodovinarke prof. dr. Marte Verginella [verđinela] v okviru Advanced Grant Evropskega raziskovalnega sveta. Od danes zjutraj poteka dvodnevna delavnica z naslovom Ženske in povojne tranzicije: Politika. Mednarodno priznane raziskovalke in raziskovalci bodo predavali in debatirali o družbenem statusu ženske v obdobju tranzicije po obeh svetovnih in po jugoslovanskih vojnah.

S kakšnim teoretskim pristopom želi dogodek obravnavati žensko v obdobju tranzicije in katera so ključna vprašanja simpozija nam pove vodja dogodka Marta Verginella.

Izjava

Verginella nam je predlagala predavanja, ki na dogodku najbolj izstopajo.

Izjava

Glede na porast aktivističnih dogodkov našega prostora, ki obravnavajo feministične teme, smo sogovornico povprašali, če tudi ta dogodek spodbuja aktivizem na področju borbe za enakopravnost spolov.

Izjava

Kulturne novice je pripravila vajenka Valentina.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.