Govorice

Kulturna ali glasbena novica
5. 9. 2018 - 15.10

Medtem ko satelit Voyager I šteje svoje 43. leto v vesolju, naj bi se v Ljubljani začela tretja edicija festivala sodobnih idej Indigo. Pravijo, da naj bi bila letošnja izdaja posvečena govoricam, ki krojijo tako zasebno kot javno življenje vsakega posameznika, tudi tistega, ki trdi, da temu itak ne verjame. So govorice ena od najstarejših človekovih dejavnosti? Odgovarja Jani Pirnat, ki je odgovoren za program festivala.

Izjava

Festival naj bi tudi premaknil silnico mainstreamovskega kulturnega dogajanja iz Kongresca na Trg francoske revolucije. Tam se boste lahko postrigli in se celo oblekli, in to ne v karkoli, ampak v brihtno majčko - mogoče nekaj za vse kolege študente, ki se še vedno potijo v NUK-ovi in njej sorodnih čitalnicah.

Star slovenski pregovor pravi: veliko govorice, malo resnice. Zakaj potem dajati govoricam prostor v javnem diskurzu? Odgovarja Jani Pirnat.

Izjava

Če povzamemo napovednik festivala, so govorice hrbtenica človekovega življenja. Mreženje je vsem ljuba praksa “družabljenja”, henganja, posledica česar je širjenje kroga znancev, ki ti lahko na neki točki pomagajo - in seveda ti njim. Kaj pa je ključneje za sodobni čas, recimo za nekega outsiderja, mreženje ali sledenje, orientiranje po govoricah? Odgovarja Jani Pirnat.

Izjava

Nova pričeska in majčka pa naj bi bili šele začetek razvajanja v apropriaciji govoric. V Mini teatru in Gleju bodo govorice motrene na performativni, v galeriji Vžigalica in atriju ZRC SAZU na vizualni ravni, v Mestnem muzeju pa bodo o tem skušali čim bolj teoretsko debatirati s pomočjo domačih in tujih teoretikov, od Mladena Dolarja do Angele Nagle. Umanjkali ne bodo niti Laibachi - govori se, da jih bomo lahko poskusili tako glasbeno, na koncertu z Lvovskimi filharmoniki, kot tudi filmsko, z LP filmom Laibach režiserja Igorja Zupe v Kinodvoru.

Torej, če gre verjeti govoricam, festival Indigo najdete na Trgu francoske revolucije in njegovi bližnji okolici od 5. septembra do 7. septembra. Sledite estetskim presežkom plakatov in govoricam.

Čisto sveže in mimo koluarjev govoric - odbor za kulturo je potrdil kandidaturo saksofonista Dejana Prešička za ministra za kulturo.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness