Groza, tesnoba, nič, niče, Nietzsche

Kulturna ali glasbena novica
nič
18. 9. 2014 - 14.15

Tema. Groza. Strah. Tesnoba. V kolikor uživate ob prevevanju, običajno dojeto, negativnih občutij, potem boste v teh dneh prišli na svoj račun. Društvo Kurja polt v sodelovanju s Kinoteko in Kinodvorom z uvodno projekcijo filma Dva tisoč manijakov! ob 19. uri odpira festival horror filma. Društvo hkrati poudarja, da ne gre zgolj za promocijo grozljivk, ampak, kot zapišejo na spletni strani, bo na delu: »... rehabilitacija grozljivega žanra in njegova umestitev na legitimno mesto.« Programsko vodjo, Mašo Peče, smo zato vprašali, kakšen je sploh položaj horror filma in zakaj si zasluži boljšega:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje*

 

In kaj so razlogi za slabo umestitev grozljivke znotraj umetniškega filma?

 

Izjava se nahaja v posnetku oddaje*

 

Pri nas se je v zadnjih mesecih odvil politični ples in na tokratnem balu so zmagali tisti, ki so plesali z visokimi etičnimi standardi in potrebo po vzpostavljanju vrednot. Četudi se oboje sliši zelo dobro, pa je ujeto v zastarel diskurz, ki na nek način zgreši zavedanje, da govor o vrednotah in etiki še ne pomeni nujno točno določenih vrednot, oziroma pozabi na spoznanje, da so vrednote pač družbeno konstruirane. Nedavno je izšla nova številka revije Razpotja, ki je tematsko posvečena Nietzscheju, tistemu velikemu mislecu, ki je prvi najbolj radikalno razmišljal o vrednotah. Urednika Aljošo Kravanja smo zato vprašali, kako z Nietzschejem misliti veliko nedavno zmago vrednot:

 

Izjava se nahaja v posnetku oddaje*

Govor o vrednotah je ponavadi rezoniranje preteklega, medtem ko je prihodnjega malo. Kravanjo smo zato vprašali, kakšna past je tukaj na delu in kako iz nje izstopiti:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje*

 

Kulturne novice je vrednotil Tadej Meserko.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness