I Am Spending My Capital in Zlati globusi

Kulturna ali glasbena novica
13. 1. 2014 - 14.15

Kulturne novice začenjamo z 71. podelitvijo zlatih globusov. Zlati globus za najboljšo dramo je osvojil film »12 let suženj«, film Ameriške prevare pa je slavil v kategoriji najboljšega glasbenega filma ali komedije. Zlati globus za glavno žensko vlogo v drami Otožna Jasmine je pripadel Cate Blanchett, zlati globus za animirani film je osvojil film Ledeno kraljestvo, nagrada za film v tujem jeziku pa je šla v Italijo filmu Neskončna lepota. Nagrada za izjemne prispevke svetu zabave je šla v roke 77-letnemu igralcu, scenaristu in režiserju Woodyju Allenu, ki ga tudi tokrat na podelitev ni bilo.

Nagrado za glavno moško vlogo je prejel Leonardo DiCaprio, sicer soigralec Katarine Čas v filmu Volk z Wall Streeta, ki ga je režiral Martin Scorsese in si ga lahko nocoj ob 20.15. ogledate v Kinu Komuna. Zlati globusi veljajo kot dobra napoved za odmevnejše nagrade Ameriške akademije filmskih umetnosti in znanosti, oskarje. Nominacije zanje bodo znane 16. januarja, podelitev pa bo na sporedu 2. marca.

Od filmskih nagrad se obračamo k razstavi I Am Spending My Capital, ki je do 31. januarja postavljena na ogled v Mestni galeriji Nova Gorica. Gre za multimedijsko razstavo Sanele Jahić, nagrajenke mednarodnega festivala Pixxelpoint 2011. Avtorica se predstavlja s svojimi najnovejšimi deli, ki so nastajala v specifičnem okolju lokalnih proizvodnih obratov. Tokrat je v galerijski prostor postavila ready-made objekt, rabljen kontejner, kakršne srečujemo po gradbiščih. Gledalca vabi v notranjost, kjer se med drugim sreča z videom o štirih delavcih, ki skušajo z vlečenjem razkleniti dve knjigi, Kapital Karla Marxa in Smrt liberalnega razreda Chrisa Hedgesa. Več o omenjenem videu nam je povedala umetnica sama:

/////////////////////IZJAVA SE NAHAJA V POSNETKU ODDAJE/////////////////////////////////////////

Razstava odpira kompleksno zgodbo, ki se je avtorici porajala med samim ustvarjanjem. Nadaljuje Sanela Jahić:

/////////////////////IZJAVA SE NAHAJA V POSNETKU ODDAJE/////////////////////////////////////////

Če so vam danes od filmov in razstave ljubše knjige, pa se lahko udeležite pogovora, ki bo ob 19. uri v Trubarjevi hiši literature. Pogovor bo ob izidu treh knjig iz zbirke Razprave Znanstvene založbe Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani potekal na temo Narod, nacionalizem in patriotizem. Vprašanja, ki jih bodo odpirali gosti dr. Jana S. Rošker, dr. Ksenija Vidmar Horvat in dr. Božidar Jezernik, se bodo dotikala usode subjekta nacionalizma in patriotizma v 21. stoletju, s posebnim poudarkom na najnovejših globalnih izzivih in teoretskih odzivih nanje. Okroglo mizo o konstruktih, ki so nastali v procesu modernizacije v 19. in 20. stoletju, danes pa so lahko precej omejeni, a zato niso nič manj v uporabi, bo povezoval Goran Dekleva.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness