KAJ TI BO KRES, ČE MAŠ ZVOČNI KAMP

Kulturna ali glasbena novica
29. 4. 2016 - 15.06

Ta dela prost vikend se bo poleg prazničnega kresovanja in pleskavic na Rožniku prav blizu dogajal še zvočni performans, ki bo potekal hkrati na spletu in v rastlinjaku parka Tivoli. Letošnji zvočni kamp se pravzaprav že tretjič zapored pridružuje projektu Reveil, ki ob International Dawn Chorus Day organizira celodnevno spletno oddajanje zvoka jutranjega svita v živo. Londonski dogodek se bo plasiral v bližino prvega meridiana Greenwich in zvezno od mikrofona do mikrofona potoval po celi zemeljski obli, pri nas pa bo jutri, v soboto, poslušalnica trajala od 16. do 23. ure v rastlinjaku parka Tivoli. Med druženjem in sprehajanjem bo mogoče poslušati zvoke prebujanja našega planeta. Ob 19. 30 uri se bo pridružil Dare Fekonja iz Prirodoslovnega muzeja Slovenije in predstavil večerne ter nočne zvoke ptic, Simon Macuh pa bo ob 21ih vodil sprehod za čuječnost. Performans se bo zaključil s spletnim oddajanjem ob zori, natančneje ob 5:48. Več o dogodku - Brane Zorman, radioCona:

*izjava

***

Od Greenwicha in Tivolija na Hrvaško. Znanemu časopisu za kulturna in družbena vprašanja Zarez bodo prirezali finančni priliv in bo odslej obstajal zgolj na mreži. Sredstva so s postopno zmanjševala že od leta 2010, izvršni urednik Luka Ostojić pa je za medije izjavil, da je slednje posledica jačanja desnih tendenc v politiki.

Podoben splet okoliščin je tudi gledališkega režiserja Oliverja Frljića pripeljal do odstopa z mesta intendanta Hrvaškega narodnega gledališča Ivana pl. Zajca na Reki. Po neuradnih virih naj bi vršenje političnega pritiska doseglo njegovo mejo. Frljić je namreč prejemal anonimne grožnje, ki jih preiskuje policija, bilo je tudi vlomljeno v njegovo in stanovanje njegove partnerke. Letos je bila med drugim tudi občutno zmanjšana finančna podpora reškemu HNK. Ker je bila za financiranje zadolžena večinoma mestna uprava, je vodstvo na ministrstvo za kulturo naslovilo vprašanje, ali je gledališče sploh še nacionalno ali mestno. Iz Zagreba je prišel odziv, da reški HNK ne producira relevantnih predstav niti domačih niti tujih avtorjev. Frljić in Blažević sta ministru Hasanbegoviću odgovorila, »da celotna hrvaška kultura ne more stati pod njegovo ustaško kapo«. In vendar je Frjić za medije zanikal, da so povod za njegov odstop politični pritiski, saj bi sicer to storil že lani. Zaradi časovne stiske se bo posvetil gledališkemu programu za Reko kot Evropsko prestolnico kulture. Ki bo leta 2020.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.