Kdo se boji migracij

Kulturna ali glasbena novica
13. 2. 2020 - 15.13
SNG Opera in balet Ljubljana ter Future Architecture
 / 12. 2. 2020
Kulturne novice začenjamo s poslansko skupino Levica, ki je pozvala k sklicu nujne seje odbora državnega zbora za kulturo, na kateri bi obravnavali po njihovem mnenju sporno kadrovanje v kulturi. Najbolj kritični primeri so po besedah predsednice odbora Violete Tomić Tehniški muzej Slovenije, Slovenska filharmonija in Moderna galerija. Na seji bodo predlagali tri sklepe. Politično kadrovanje v kulturi bi se po njihovem mnenju moralo končati, na vodstvena mesta pa imenovati kandidate, ki izkazujejo kompetence in strokovnost. Prav tako bodo ministrstvu predlagali, naj pravočasno začne postopke razpisov in pri tem spoštuje strokovna mnenja. S tretjim sklepom pa bodo komisijo za preprečevanje korupcije pozvali, naj ob sumih na politično kadrovanje na ministrstvu uvede postopek preverjanja. Temo političnega kadrovanja smo obširneje ta teden že pokrivali.
(Ne)upravičenost imenovanja direktorjev javnih kulturnih zavodov
 / 11. 2. 2020

Nadaljujemo s poskusom kultiviranja mladih in malo manj mladih, z 11. knjigo iz zbirke Pojmovnik, ki poskuša razložiti pojme, povezane z migracijami. Avtorica dr. Kristina Toplak je včeraj predstavila knjigo v Atriju ZRC SAZU. Cilj novega pojmovnika je ovržba mitov, lažnih novic in podpihovanja strahov, saj se migracije stalno pojavljajo v javnem diskurzu, kjer se jih tudi izkorišča za manipulacijo. Knjiga želi poudariti, da migracije obstajajo že od nekdaj in  da so dandandes zaradi razvoja transporta in globalizacije potovanja postala lažja. Prav tako osvetli zahodnjaško hipokrizijo, saj smo migranti lahko tudi sami, ko se izselimo v drugo državo, pri čemer navede več oboževanih priseljenih športnikov v Sloveniji. Z ilustracijami je Migracijski pojmovnik dopolnil ilustrator in doktor filozofije Izar Lunaček. Več o pojmovniku je povedala avtorica Kristina Toplak.

izjava

O vplivih na dojemanje migracij pri mladih spet Toplak.

izjava

V Galeriji Alkatraz v AKC Metelkova mesto bo nocoj ob 19:00 otvoritev razstave Boruta Krajnca. Fotografsko instalacijo je poimenoval Pritisk in se vsebinsko navezal na predhodno serijo fotografij Praznine, v kateri je dokumentiral redke prazne oglasne površine, in na serijo Politika, v kateri je izpostavil populistično predvolilno kampanjo trenutnega predsednika Boruta Pahorja, ki se je želel približati ljudstvu z opravljanjem raznovrstnih poklicev. V seriji Pritisk pa se je Krajnc osredotočil na problematiko naslovnic vodilnih slovenskih tiskanih dnevnikov, ki so od leta 2016 namesto novice dneva prikazovale oglasna sporočila. Krajnc izpostavi tudi apatičen odnos javnosti ob sprejetju konsenza o novih standardih oglaševanja, ki brišejo mejo med novicami in oglasi. S povečanjem fotografij ustvari hiperboličen efekt in s tem gledalcu poskusi približati bistvo pereče problematike. Obsodi krčenje prostora neodvisnih novinarskih vsebin, namenjenih ozaveščanju, obveščanju in javnemu dobremu. O konceptu razstave smo povprašali Boruta Krajnca.

izjava

Ob 18:00 pa bo otvoritev razstave Nova generacija grafikov v Galeriji ZDSLU. Predstavilo se bo pet priznanih umetnikov različnih generacij. To so Miha Erič, Anita Indihar Dimic, Natalija Juhart, Alja Košar in Miha Perčič. Raznolika dela, ki sta jih izbrala umetnostna komisija in Umetniški svet Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov, omogočajo fragmentaren vpogled v njihovo individualno poetiko. Akademik rof. dr. Milček Komelj je v katalogu zapisal, citiramo: “V njihovem delu se z zamaknjeno poetičnostjo, estetiziranjem videnega, nostalgijo, srhljivostjo, fantastično imaginacijo in zrenjem v planete razkriva predvsem vpogled v današnje doumevanje sveta, osrednje ustvarjalno vezivo med ustvarjalci pa je svobodna raznolikost.« Kustosinja razstave Olga Butinar Čeh pa je za nas spregovorila o otvoritvi.

izjava

 

Kulturno dogajanje je popisala vajenka Brina.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.