Kino vzgoja po dvorjansko

Kulturna ali glasbena novica
16. 2. 2015 - 15.10

V ljubljanskem Kinodvoru že sedmo leto poteka filmsko-vzgojni program za otroke in mlade, Kinobalon. Nekoč so bili edini, ki so se s tem ukvarjali v Sloveniji, danes pa lahko opazimo trend porasta tovrstnih vsebin. Snovalki programa Petra Slatinšek in Barbara Kelbl, ki sta bili pri Kinobalonu ves čas prisotni, sta tudi avtorici besedila Refleksija razvoja filmske vzgoje v Kinodvoru. Kljub razvejanosti in širjenju programov filmske vzgoje ta zaenkrat še nima uveljavljenega mesta v šolskih kurikulumih. Poznavanje filma osnovnošolcev se v najboljših primerih konča s poznavanjem bratov Lumière.

Kaj sta v letih delovanja v izdanem besedilu razkrili, nam je povedala vodja programa filmske vzgoje in programa za otroke in mlade Kinobalon, Petra Slatinšek. Ministrstvo za kulturo je celo zapisalo, da je Kinobalon »prvi kompleksen in vrhunsko zasnovan program filmske vzgoje v slovenskem prostoru,« kar pa ni čisto res. Prisluhnimo, zakaj:

* Izjava se nahaja v posnetku

Zakaj popularna kultura ni obravnavana v šolah?

* Izjava se nahaja v posnetku

Zakaj je filmska vzgoja pomembna? Ponovno, Petra Slatinšek:

* Izjava se nahaja v posnetku

Se v prihodnje razmišlja o širjenju programa Kinobalona?

* Izjava se nahaja v posnetku

 

Ministrstvo za kulturo pa se razen z usti, polnimi hvale, ponaša tudi z namenom spremembe statusa samozaposlenih, ki naj bi domnevno bil že vrsto let prioriteta ministrov za kulturo. Temu zaenkrat ni tako in zato so se danes ob 13. uri v Galeriji ŠKUC zbrali samozaposleni, da bi razpravljali in iskali rešitve o svojem statusu. Več o tem lahko izveste jutri v odprtem terminu ob 14. uri.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.