Konec Deleuza?

Kulturna ali glasbena novica
4. 9. 2015 - 15.10

Tokratno kulturno poročanje razen petkovega popoldneva nima resnejše povezovalne vsebine. Da pa ne bomo le vabili in napovedovali, smo našima sogovorkama »zatežili« z nekoliko bolj kompliciranimi vprašanji. Poklepetali smo s kritičarko Jennifer Allen, ki bo ob 18. uri gostovala v Projektnem prostoru SCCA na Metelkovi. Njeno predavanje z naslovom Kako kritično je stanje kritiškega pisanja? soorganizira tudi Društvo Igor Zabel za kulturo in teorijo. Pokojni Igor Zabel je svoje tekste snoval v majhnem prostoru slovenske umetniške publike, Jennifer Allen pa objavlja na internetnih straneh Artforuma, The Guardiana in na drugih priznanih platformah.

 

Allen poudarja, da tovrstna objava kritik v angleškem jeziku v svoji široki mreži anonimnega bralstva prinaša pomanjkanje skupnega konteksta umetniške produkcije, in ne le ozadja posameznega bralca. V Sloveniji specializirani bralci poznajo recenzenta, vedo, kdo vodi galerijo, vedo, kako so se spreminjale umetnostne tendence tekom desetletij. Angleško govoreče bralstvo pa je množično, raznoliko, povezuje pa jih lahko tudi zgolj jezik. Zato Allen:

 

*Izjava se nahaja v posnetku odaje.

 

Jennifer Allen v svojih člankih pogosto omenja množično produciranje, reproduciranje, montažiranje, distribuiranje in aranžiranje fotografij, kjer se prvotni referent dejansko izgubi. Ali digitalni mediji oziroma digitalna reprodukcija posledično ogrožajo obstoj fizičnih galerij?

 

*Izjava se nahaja v posnetku odaje.

 

V Kranju se v popoldanskih urah začenja druga edicija filmskega festivala FilmMixer. Projekcije, pogovori in delavnice bodo potekali na gradu Khieselstein, v Layerjevi hiši, v Stolpu Škrlovec in na drugih manjših lokacijah, rdeča nit tokratnega festivala pa je »povezovanje skupnosti«. Simpatičen film Maite Alberti  vstopa v skupnost klepetavih čilenskih upokojenk, film moldavskega režiserja Anatola Durbale pa v navzkrižni ogenj med skupino protestnikov, posameznikom in represivnim aparatom. Durbalov film Svet je čudovit bo v Sloveniji prikazan premierno, ob tem pa bo mogoče prisluhniti tudi premisleku avtorja. Radijci smo ob pripravi novic poklepetali z Zalo Vidali iz Layerjeve (lajerjeve) hiše, osredotočili pa smo se na temo ene izmed okroglih miz. Naslovili so jo Nove priložnosti financiranja filmskih projektov, potekala pa bo ob 18. uri. Ker se vse skupaj sliši zelo obetavno, smo Vidali povprašali, kako je s tem financiranjem. Pod drobnogled smo vzeli na Kickstarterju podprt projekt Davida Sipoša Kresnik:

 

*Izjava se nahaja v posnetku odaje.

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.