7. 5. 2018 – 15.10

Konserviranje in subverziranje

Audio file

V Narodni galeriji so opoldne podelili Steletovo nagrado za življenjsko delo in vrhunske konservatorske dosežke ter tri priznanja za posebne dosežke. Stanovsko nagrado, poimenovano po Francetu Steletu, umetnostnem zgodovinarju in pionirju konservatorske stroke pri nas, od leta 1991 podeljuje Slovensko konservatorsko društvo.

Letošnja prejemnica nagrade je Nika Leben, ki je v štiridesetih letih delovanja znotraj Zavoda za varstvo kulturne dediščine Kranj sodelovala pri obnovi več deset kulturnih spomenikov. Kot odgovorna konservatorska je med drugim poskrbela za obnovo stopnic na Blejskem otoku, Blejskega gradu in gradu Kieselstein, Hribarjeve hiše, Prešernove hiše ter številnih sakralnih objektov.

Dve priznanji za posebne dosežke pri obnovi kulturnih spomenikov sta prejeli Tatjana Adamič za prenovo tivolske Švicarije in Marvy Lah za uspešno konservatorsko vodenje vrtno-arhitekturne prenove Kobilarne Lipica. Tretje priznanje vsako leto podelijo lastniku kulturnih spomenikov, ki vzorno skrbi za obnovo in vzdrževanje svoje ne/premičnine. Letos je to Slavko Šorli, lastnik domačije na Kneških Ravnah na Primorskem.

O delu konservatorjev in njihovih izzivih je spregovoril predsednik Slovenskega konservatorskega društva Srečko Štajnbaher:

Izjava

Razstavo o nagrajencih in njihovem delu si lahko ogledate v galeriji Spomeniškovarstvenega centra na Trgu francoske revolucije v Ljubljani.

Selimo se na bolj subverzivne kulturne prakse. Včeraj se je pri sosedih v Zagrebu pričel Subversive Film Festival. Letošnja edicija nosi naslov Borba za slobodu i poetska pravda, torej Boj za svobodo in poetično pravičnost. Poleg tekmovalnega programa bodo na festivalu predstavljeni še štirje vsebinski sklopi: Hommage duu Jean-Marie Straubu and Danièle Huillet, Filmozofija leta 1968, Retrospektiva kubanskega revolucionarnega filma in Kinematografija upora Maud Alpi.

Festival bo trajal še do 23. maja, med 13. in 23. ga bo spremljal še Subversive Forum, v okviru katerega se bo zvrstil niz predavanj, pogovorov in okroglih miz o raznoraznih družbeno-kulturnih temah. Med sodelujočimi na panelu o strategijah in vizijah socializma na Balkanu bo tudi Študentska organizacija Iskra.

O čem bo tekla beseda, je povedal član Iskre Domen Korelc:

Izjava

V primeru, da vas v tem obdobju pot zanese v Zagreb, lepo vabljeni k ogledu kakšnega kul filma ali poslušanju predavanja.

Priloge
Audio file
Kraj dogajanja

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.