Korono v muzej

Kulturna ali glasbena novica
5. 11. 2021 - 15.10

Včeraj, v četrtek, se je v sobani drugega nadstropja Mestnega muzeja Ljubljana odprla KORONARAZSTAVA. Mestni muzej je kmalu po razglasitvi epidemije lani spomladi zasnoval KORONAPROJEKT, s katerim je Ljubljančane pozval, naj korono čim prej spravijo v muzej. No, če smo nekoliko previdnejši, kot je bil tudi pobudnik projekta in soavtor razstave Nejc Kovačič, so s projektom meščane najlepšega mesta na svetu pozvali, naj pošljejo posnetke, zapise, predmete ali druge oblike gradiva, ki kažejo, kaj je v času začetkov pandemije koronavirusne bolezni zaznamovalo življenje slehernika.

Izjava

Razstavo tako krasijo slike tvitov vodilnih slovenskih politikov, javnih intelektualcev in drugih posameznikov, ki so v času epidemije z javnostjo delili svoje misli. Predstavljene so tudi reprodukcije stvaritev anonimnih avtorjev, ki so ovekovečili stene posameznih mestnih zgradb z grafitnimi zapisi. V sobani ne manjka niti materializacija strahu potrošnikov: nakupovalni voziček z zvitki toaletnega papirja. Ogledamo pa si lahko tudi kuhinjsko mizo, ki jo krasijo pisarniški predmeti in dobro znana vrečka izkoriščevalskega dostavnega servisa Wolt, ki je tudi partner in podpornik razstave. Kot je povedal kustos in soavtor razstave, Blaž Vurnik, je na razstavi predstavljenih približno deset odstotkov prejetega gradiva, ki so ga za predočitev izbrali glede na prevladujoče motive.

Izjava

Iz poslanega gradiva je bilo po Vurnikovih besedah sčasoma mogoče razbrati posamezne trende, zaradi česar so se avtorji odločili, da bodo na razstavi predstavili zgolj gradivo iz prvega vala epidemije.

Izjava

Demografska slika posameznikov, ki so prispevali gradivo, za zdaj ostaja nerazjasnjena – natančnejši popis in statistična analiza zbranih utrinkov bosta najverjetneje izvedena šele po zaključku projekta.

Izjava

Razstava bo očem, ki želijo obuditi spomine na lanske naivne začetke kriznega obdobja, na voljo do 16. januarja 2022, projekt premestitve koronavirusa v muzej pa se nadaljuje in k sodelovanju vabi vse prebivalce Ljubljane. Vse voljne poslušalce Radia Študent, ki bi želeli pomagati, pa na tem mestu vendarle prosimo, naj virusa nikar ne prinašajo v muzej.

Fotografija: A. Naglič

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness