Kul o kulturi, zaveze k razmislekom o rešitvah, 2. del

Kulturna ali glasbena novica
25. 2. 2022 - 15.10

Pogovor z Levico in SD o kulturno-političnem programu
 / 22. 2. 2022
V današnjih Kulturnih novicah nadaljujemo raziskavo globin kulturnopolitičnih programov opozicijskih strank. Tokrat bosta pod drobnogledom programa preostalih članic Koalicije ustavnega loka - Stranka Alenke Bratušek in Lista Marjana Šarca. Zavoljo zveste primerjave smo se ogradili na izbor podobnih vprašanj, kot smo jih zastavili že stranki Levica in Socialnim demokratom, v torkovih Kulturnih novicah.

Trenutno ena odmevnejših tem slovenskega kulturnega prostora je izpad določenih organizacij na Javnem razpisu za izbor javnih kulturnih programov na področjih umetnosti 2022–2025. V Listi Marjana Šarca niso prepričani, da je rezultate izvedenega razpisa mogoče spremeniti, nam pojasni dr. Tomaž Simetinger.

Izjava

Kljub temu da za razveljavitev razpisa ni pravne osnove, v stranki ne izključujejo možnosti revizije že podpisanih pogodb.  Simetinger omeni tudi druga pogodbena razmerja, ki bi jih bilo po njegovem mnenju potrebno ponovno premisliti.

Izjava

Tudi mag. Branislav Rajić, naš sogovornik iz Stranke Alenke Bratušek, priznava legitimnost izvedenega razpisa, a vidi tudi drugačne možne rešitve.

Izjava

Sogovornika smo povprašali tudi o političnem kadrovanju v komisijah in vrhovih institucij. V Stranki Alenke Bratušek bodo zaupali stroki.

Izjava

Simetinger meni, da je trend političnega nastavljanja strokovnih komisij in povečevanja moči ministra pri sestavi komisij zaskrbljujoč. Pove tudi, kako ga bodo naslovili.

Izjava

Da bodo odpravili posledice samovolje trenutnega ministra, se bodo torej oprli prav na zmožnost ministra za kulturo, da ravna samovoljno.

Sektor samozaposlenih v kulturi je, po Rajićevem mnenju, zelo obsežen in občutljiv, zato si bodo prizadevali za domisleke o daljnoročnih spremembah, ki bi ta položaj stabilizirali. Ob vprašanju števila samozaposlenih v kulturi in kriterijih za pridobivanje statusa pa Rajić poseže po poetični metafori. 

Izjava

V LMŠ menijo, da so samozaposleni v kulturi izredno heterogena skupina in zato k urejanju njihovega položaja ni mogoče pristopiti celostno. Namesto tega, pravi Simetinger, bodo k vsakemu področju ustvarjanja pristopili segmentirano

Izjava

Da osvežimo spomin - Obvezni delež za umetnost po zakonu iz leta 2017, ki pa se le redko izvaja, predvideva pri investicijah, financiranih iz javnih sredstev za infrastrukturo, namembo najmanj enega odstotka za umetnost. 

Na vprašanje, ali imajo pri LMŠ namen olajšati pridobivanje statusa samozaposlenega v kulturi za mlajše ustvarjalce, nam je Simetinger odgovoril, da je takšno razmišljanje »preveč parcialno«. Raje  predstavi širše premisleke o samozaposlenih v kulturi.

Izjava

V Stranki Alenke Bratušek bodo glede lajšanja pridobivanja statusa naredili preboj. Kako bodo to naredili, še ne povedo.

Izjava

Aktualni minister se rad pohvali, da so v zadnjih dveh letih proračunska sredstva za kulturo rekordna. Toda Simetinger je do absolutne rasti sredstev za kulturo v prihodnosti skeptičen.

Izjava

Raje bodo sredstva, ki so že na voljo, prerazporedili. Glede sredstev za nevladne organizacije in samozaposlene v kulturi je bolj optimističen.

Izjava

SAB je glede povečevanja proračunskih sredstev za kulturo nedvoumen, a manj natančen. 

Izjava

Obe stranki sta poudarili tudi pomembnost depolitizacije medijev, Simetinger pa je omenil, da Lista Marjana Šarca pripravlja temeljito prenovo zakonodaje o RTV, a se v podrobnosti ni spuščal. Razvidno je, da se obe stranki močno držita svojega programa, ki po besedah naših sogovornikov temelji na mnogih premislekih in zavezah k iskanju rešitev. Upamo lahko le, da se jih do potencialnega prevzema funkcije ministra za kulturo tudi domislijo.

 

Kulturne novice je pripravil vajenec Martin.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness