Kul tura - niti ne tako zelo

Kulturna ali glasbena novica
kul tura
5. 2. 2016 - 15.15

Turo po polju kul-ture vsako leto prehodijo različni akterji, ki poročjo o aranžmajih heterogene kakovosti. Društvo Asociacija je pri tem tisti agens, ki skuša vsako leto pregledati vse kazalnike, ki vplivajo na splošni vtis o destinaciji. Tudi letos so za tovrstno analizo poskrbeli v okviru letne ocene stanja v kulutri, ki so jo na današnji tiskovni konferenci v Galeriji ŠKUC predstavili nova predsednica društva Jadranka Plut, Andrej Srakar in Anela Bešo. Zanimivo je, da se nekateri kazalniki v kulturi celo zvišujejo, a žal ne tisti, ki bi se morali. Tako je recimo glede na pretekla leta več samozaposlenih v kulutri, hkrati pa je njihov povprečni prihodek nižji. Strnjeno analizo stanja je podal Srakar, ki je poudaril, da so podatki večinoma za leto 2014, saj podatki za leto 2015 še niso dostopni:

Izjava

Po predstavitvi občega stanja v kulturi je sledil še oris dejavnosti Asociacije v preteklem letu in izpostavite ključnih dosežkov, kot so vzpostavitev neformalne mreže za lokalne kulturne politike in sodelovanje z Varuhom človekovih pravic pri vložitvi ustavne prosoje 14.člena Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki samozaposlenim pripisuje fiktivne prihodke. Asociacija se je aktivno zavzemala tudi za smiselno spreminjanje krovnega zakona v kulturi, kjer nekateri predlogi trenutne novele nimajo jasne finančne konstrukcije, hkrati pa se čaka tudi na potrebno umestitev nevladnih organizacij v zakon. Več o tem je povedala Jadranka Plut:

Izjava

V sredo je v Državnem svetu potekal posvet z nazivom Kulturni in ustvarjalni sektorji, kjer so prav tako skušali pretresti pretekle smernice razvoja kulture, predvsem pa raziskati prihajajoče trende. Zbralo se je kar nekaj političnih funkcionarjev, od ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar do ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška. Iz turističnih organizacij smo lahko slišali, da bo kulturni turizem prišel v fokus v letu 2018 in da je zavoljo tega potrebno pospešeno pričeti s pripravami na spremembo smernic. Prišla sta tudi predstavnika iz evropske ravni, ki sta izpostavila uspešnost Slovenije pri črpanju evropskih sredstev na področju kulture, na kratko pa orisala tudi delovanje komisariata, ki je zadolžen za kulturo. Kimmo Aulake, sopredsedujoči Delovni skupini ekspertov iz članic Evropske unije, je v svojem govoru predstavil delovanje skupine in izpostavil problem pridobivanja finančnih sredstev za razvoj kulturnih organizacij. Aulake ob tem ugotavlja, da je eden večjih problemov, da banke in finančni sektor ne prepoznavajo intelektualnih dobrin kot realnih sredstev, ki bi jih bilo moč zastaviti za pridobivanje finančnih sredstev, kar predstavlja mislenost, ki jo bodo skušali spremeniti na ravni celotne EU:

Izjava

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.